Összesen 4 vírust sikerült azonosítani, 28-ról viszont fogalmuk sincs a kutatóknak, hogy mik lehetnek.

Az Ohiói Állami Egyetem (OSU) kutatói ismeretlen vírusokat találtak egy tibeti gleccserből vett mintában. A 15 ezer éves jég elemzése során mindössze négy vírust tudtak azonosítani, a többi eredete ismeretlen.

Csung Csi-ping, az OSU klímakutató intézetének egyik munkatársa elmondta, hogy az említett területen a gleccserek folyamatosan formálódtak, sok szilárd és gáznemű anyaggal együtt vírusok is lerakódtak a mélyebb jégrétegekben.

A kutatók, hogy elérjék az ősi jeget mélyre fúrtak a gleccserben, a felhozott mintáknak pedig csak a belső rétegét vizsgálták. A jeget etanollal és steril vízzel még tovább formálták, hogy az elemzés a lehető legpontosabb eredménnyel záruljon, írja a Qubit.

A jégben talált vírusok közül négyet sikerült azonosítani, viszont 28-ról nem tudták megmondani, hogy milyen típusúak lehetnek.

Ezek a vírusok olyan gének jeleit mutatják, amelyek segítik őket abban, hogy hidegben is meg tudjanak fertőzni sejteket

– mondta a Cosmosnak Matthew Sullivan, az OSU mikrobiológia-professzora és a tanulmány társszerzője.

Az ismeretlen vírusok vizsgálata számos területen hasznos lehet. Egyrészt a kutatóknak nagy segítséget adhat a vírusok evolúciójának feltérképezéséhez, másrészt segítheti azokat a szakembereket is, akik a Marson kutatják az élet nyomait.

A jövőben az olvadó gleccserekre nagyobb figyelmet kell majd fordítani, mivel a klímaváltozás miatt sok hasonló, ismeretlen vírus kerülhet felszínre. A tibeti gleccsert vizsgáló kutatás eredménye fontos lehet a jövőben, ugyanis ezekről a jégben elraktározódott vírusokról egyelőre nagyon keveset tudunk.

(Kiemelt kép: Getty Images)

 Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Igazi vamzer a Zoom újítása