A szerkezet nagyjából annyit termel, mint egy átlagos fa a Földön.

Egy uzsonnásdoboz-méretű szerkezet, az úgynevezett MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) tavaly február óta sikeresen állít elő belélegezhető oxigént a Marson a vörös bolygó 95%-ában szén-dioxidból álló légköréből.

A szerkezet nagyjából annyit termel, mint egy átlagos fa a Földön, azaz nagyjából óránként hat gramm oxigént.

A MOXIE-t eddig hét alkalommal, különböző feltételek közepette indították be, és minden alkalommal elérte azt a célt, hogy a bolygó felületén levő szén-dioxidból – a földi fák sebességével megegyezően – oxigént vonjon ki.

A MOXIE elektrolízissel dolgozik: magas hőmérsékleten választja szét a szén-dioxid-molekulákat, és állít elő oxigént (óránként 10 grammnyit). A Mars légköre, amelynek sűrűsége csak 1%-a a Földének, 95%-ban szén-dioxidból áll. A fennmaradó 5% elsősorban molekuláris nitrogénből és argonból áll. Oxigén elhanyagolható nyomokban van jelen a Marson.

„A Moxie, amely a NASA bolygókutató központja (JPL) által kifejlesztett Perseverance marsjáró fedélzetén jutott el a vörös bolygóra, bebizonyította, hogy minden évszakban és a nap bármely szakában képes feladata ellátására”

– állapították meg a kutatók.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói most egy jóval nagyobb teljesítményre képes szerkezetet juttatnának el a Marsra. A tervek szerint a MOXIE méretarányosan megnövelt változata folyamatosan termelné az oxigént, immár több száz fa teljesítményét produkálva. Ez elég lenne a misszióban részt vevő emberek ellátásához és olyan rakéta meghajtásához, amely visszahozza őket a Földre. Ez kiváltaná azt a feladatot, hogy ugyanezt az oxigént a földről kelljen a Marsra szállítani.

(Forrás: MTI, fotó: NASA/JPL-Caltech)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Új űrverseny, algoritmikus gondolkodás és retro gamerek