A világ legnagyobb virága valószínűleg legkellemetlenebb is: rothadó húshoz hasonló bűzt áraszt, parazita, és pusztulása után nyálkás fekete foltot hagy maga után. Ezzel együtt Indonézia nemzeti virága, és nem is ok nélkül.

A Maláj-félszigeten őshonos a Föld legnagyobb virága, az óriás bűzvirág (Rafflesia arnoldii). Nemcsak a mérete miatt különös faj: nincs gyökere, szára, sem levele, és nem is fotoszintetizál, miután

parazita, ami az összes tápanyagot a gazdanövény testéből veszi fel.

Ahhoz képest, hogy később a világ legnagyobb virágává fejlődik, a vegetatív ciklusában egyáltalán nem látható: a gazdanövény kérgét csak a fejlődni kezdő bimbó töri át.

Az a bimbó viszont annál látványosabb lesz: durván tíz hónap alatt káposztafej nagyságúra megnő, onnan viszont néhány óra alatt kinyílnak a húsos szirmok.

Ekkor akár szépnek is láthatjuk az egy méter átmérőjű, 15 kilós virágot, csak ne érezzük a rothadó húséhoz hasonló szagát.

Ez a szag olyannyira rémes, hogy még a világ legbüdösebb dolgai közé is bekerült egy tudományos gyűjtésben. De hát az erre a szagra gyűlő rovarok (jellemzően döglegyek) porozzák be.

Öt, vöröses barnás halvány foltokkal tarkított szirma van, ezek középen egy hatalmas kelyhet képeznek, amiben akár hat liter víz is elfér. A kehely alján számos tüskeszerű nyúlvány meredezik.

Az óriás bűzvirág csak néhány napot él, aztán elpusztul, nyálkás fekete foltot hagyva maga után.

Roppant kellemetlen élőlény tehát, ezzel együtt Indonézia nemzeti virága, talán mert különleges, és mert a nyílás előtt leszedett bimbót használhatják a hagyományos gyógyászatban, de ételt is készítenek belőle. Ezért aztán a Rafflesia veszélyeztetett fajnak számít, noha nem szerepel a kihalással fenyegetett fajok ún. vörös listáján.

(Forrás: Wiki, fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ez az öt legbüdösebb dolog a világon a tudomány szerint

Egy tányérnyi hagymás rántottára letolt pohár tej után biztos te is csodákra vagy képes, de ezekkel nem veszed fel a versenyt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

Igazi nagy durranással érkezik az iOS 18

További cikkeink a témában