Ha például ittál már valaha Coca-Cola Zerót vagy Lightot, akkor a szervezetednek egészen biztosan volt vele dolga.
Úgy tűnik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) rákkeltő anyagnak nyilváníthatja a világ egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszerét, az aszpartámot – legalábbis erről ír a Reuters két, az eljárásról tudomással bíró forrásra hivatkozva.
Ha a neve nem is mond semmit, abban szinte egészen biztosan lehetsz, hogy a szervezetednek volt már dolga az aszpartámmal. Például akkor, amikor Coca-Cola Zerót vagy Lightot – vagy szinte bármilyen más szénsavas üdítőt – ittál, vagy amikor rágógumiztál, ugyanis esetükben a gyártók ezt használják cukor helyett (főleg azért, mert ez a legolcsóbban előállítható édesítőszer).
Érdekesség, hogy a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága (JECFA) 1981 óta azt állítja, hogy az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható – egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia (persze az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően) ahhoz, hogy az veszélyes legyen.
(Forrás: Reuters, fotó: Unsplash)
Ez is érdekelhet: