Ha például ittál már valaha Coca-Cola Zerót vagy Lightot, akkor a szervezetednek egészen biztosan volt vele dolga.

Úgy tűnik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) rákkeltő anyagnak nyilváníthatja a világ egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszerét, az aszpartámot – legalábbis erről ír a Reuters két, az eljárásról tudomással bíró forrásra hivatkozva.

Ha a neve nem is mond semmit, abban szinte egészen biztosan lehetsz, hogy a szervezetednek volt már dolga az aszpartámmal. Például akkor, amikor Coca-Cola Zerót vagy Lightot – vagy szinte bármilyen más szénsavas üdítőt – ittál, vagy amikor rágógumiztál, ugyanis esetükben a gyártók ezt használják cukor helyett (főleg azért, mert ez a legolcsóbban előállítható édesítőszer).

Érdekesség, hogy a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága (JECFA) 1981 óta azt állítja, hogy az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható – egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia (persze az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően) ahhoz, hogy az veszélyes legyen.

(Forrás: Reuters, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Videón, ahogy kiemelik a Titan roncsait, amik között emberi maradványokat is találhattak

Orvosszakértőkre is szükség van, hogy biztosan megállapíthassák.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában