Egy kicsit meglepődtek az ausztrál kutatók, amikor rekonstruálták az egyetem pincéjében talált koponya arcát
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A melbourne-i egyetem gyűjteményének tárgyai között találtak egy katalógusszám nélküli bepólyált fejet. Jól kezdődik a sztori, ugye?

Az már helyből érdekes, hogy egy jelöletlen fej kallódik egy egyetemen, de miután a szénizotópos vizsgálat kimutatta, hogy a maradvány 2300 éves, a dolgot elkezdték még komolyabban venni. Gyorsan össze is állítottak egy kutatócsoportot, melybe még a Monash University is delegált néhány, kriminalisztikában, igazságügyi orvostanban és nyomrögzítésben igen tapasztalt szakembert.

Kiderült, hogy a fejet valószínűleg még az 1900-as évek elején hozta magával Afrikából az egyetem egyik leghíresebb professzora, bizonyos Frederic Wood Jones, aki korábban régészként tárt föl több ezer éves sírokat Egyiptomban. Egy ilyen öreg lelethez persze csak nagyon óvatosan szabad közelíteni, ezért a fizikai vizsgálat előtt rászabadítottak a fejre egy rakás érzékeny műszert, majd egy 3D-nyomtató segítségével megalkották a pólyában lévő koponya tökéletes másolatát.

Itt léptek akcióba az igazságügyi orvostan fekete övesei, konkrétan egy Jennifer Mann nevű kutató, aki rendszeresen segíti a bűnüldöző szervek nyomozásait is, hiszen a munkatársaival együtt megdöbbentő pontossággal képes a koponya jellemzőiből visszafejteni az elhunyt arcvonásait. Ez a videó megmutatja, hogyan építették újra a rejtélyes fejet.

Kiderült, hogy ami ma már egy érdekes lelet, az 2300 évvel ezelőtt egy egyiptomi nő feje volt, aki bizony még mai szemmel is gyönyörűnek mondható.

Mivel ma már képtelenség megmondani, hogy valójában ki lehetett az elhunyt, a társadalmi ranglétra mely fokán helyezkedett el és hogy pontosan honnan származik, a csoport jobb híján Meritamunnak keresztelte az ókori hölgyet.

A kutatásról készült teljes publikáció megjelentetése még várat magára. .

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.