Még sosem láthattuk Caracalla termáit ennyire valóságosnak.

Egy alaposabb római városnézéskor megkerülhetetlen megnézni Caracalla termáit, a legjobb állapotban megmaradt római kori fürdők egyikét.

Caracalla császár fürdőjét a 3. század elején építették, majd bő három évszázadon keresztül használták, a maradványai ma is lenyűgözőek, élénkebb fantáziával átélhető a falak közt zajló egykori élet.

Kevésbé élénk fantáziájúaknak viszont itt van a Rome in 3D közösségi oldal háromdimenziós, 360 fokos panorámaképe a központi csarnokról:

Hasonló kép készült már, viszont most először tettek embereket is a képre, hogy átélhetőbb legyen a csarnok hatalmas mérete, és korabeli ruhák révén a történelmi korszak is.

A központi csarnok, a frigidarium alapterülete 58x24 méter volt, padlózatát négyszögekbe rendezett márványlapok, gránit- és porfírkörök borították, a falait színes márvánnyal burkolták be, a szobrok elhelyezésére szolgáló fülkéket pedig színes üvegmozaikokkal.

Az i.sz. 216-ban felavatott fürdőrendszer alaprajzát egymáshoz kapcsolódó, keresztboltozattal és kupolával fedett kerek és sokszögű termek csarnokrendszere alkotta. A 110 ezer négyzetméteres fürdőt naponta mintegy nyolcezren látogatták, a maximális befogadóképessége 16 ezres volt.

Ma a falak mellett a mozaikpadló részletei, falfestmények és szobrok maradványai láthatóak, és bár 1933-tól hatvan éven át nyári színielőadásokat tartottak a caldariumban, ma már csak a turisták keresik fel.

(Nyitókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ilyen rétegek borítják az utat, amelyet már a bronzkor előtt használtak

Nemcsak Stonehenge, de a mellette futó, látszólag egyszerű országút is csodás titkokat rejt.

20 ezer fő befogadására alkalmas gladiátorarénára bukkantak Törökországban

A küzdőteret föld és növényzet töltötte fel, de most nekiláttak a rendbetételéhez.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés