Egy majdnem félmillió forintos monitortól ugyan nem leszel profi játékos, de egy olyan képernyő előtt ülve, ami betölti a teljes látóteredet, még meghalni is jobb.

Ez derült ki a Samsung új gémer-monitorjának, a CHG90-nek a magyarországi bemutatóján, ahol elég gyorsan sikerült felvennem a hardcore játékosok tempóját, mármint ami a heves anyázást illeti, de sajna 144 Hz-es frissítési sebesség ide, 1 milliszekundumos válaszidő oda, azért a Battlefieldben nyújtott teljesítményem alapján nem nagyon válogattak volna be a Fnaticba (ha nem vagy annyira képben, legyen elég annyi, hogy ők az eSportok Real Madridja).

Ez persze a legkevésbé sem a monitoron múlt, amin nem csak játszani sokkal jobb, mint egy hagyományos LCD-kijelzőn, de csak szimplán üldögélni előtte is igazi élmény: az első világháborús harcmező az őrületesen széles monitoron szinte belerobban az arcodba, az enyhén ívelt kijelzőnek hála pedig teljesen körülölel, így tényleg kicsit olyan érzés, mintha ott rohannál a bajtársaiddal a lövészárkok között.

A 3840x1080 pixeles kijelzővel a kompromisszumok nélküli látvány garantált, amihez a tökéletes színhűséget a Samsung-tévékből már ismert QLED-kijelző, a maximális részletességet pedig a HDR-technológia biztosítja. Ezek persze nem olyan dolgok, amik csak a játékosokat hozhatják lázba, a Samsung pedig nem is feledkezett meg erről: a monitorba beépítettek például egy "easy setting box"-funkciót is, amivel könnyedén méretezhetjük az ablakokat a hatalmas képernyőn, így a grafikusok, videósok, tervezők is elbúcsúzhatnak a több egymás mellé helyezett monitor kényelmetlenségeitől.

A 32:9-es képaránynak megvannak a maga sajátosságai, azt például szoknom kellett egy darabig, hogy a Battlefieldben a térkép már teljesen az ember látóterének a perifériájára kerül, de ezeket a kis kellemetlenségeket elég jól ellensúlyozza, hogy sokkal nagyobb területet látsz be a pályából, mint egy normál monitoron. Ami egyesek szerint akár csalásnak is minősülhetne, de kívülállóként nézve a dolgot maximum annyira tűnik annak, mint mondjuk váltogatható DPI-érzékenységgel rendelkező egeret vagy húszezer forintos, profi egéralátétet használni, ami azért eléggé alapnak számít azok körében, akik kicsit is komolyabban veszik a játékot.

Ezzel az állásponttal szerencsére nem vagyok egyedül: a játékkiadók sem gondolják, hogy a tökéletes látvány csalásnak minősülne, és elég gyorsan sikerült is alkalmazkodniuk a szokatlan képarányhoz, így ma már több tucatnyi játék támogatja a 32:9-es arányt a GTA 5-től kezdve az Assassin's Creeden keresztül a már emlegetett Battlefield 1-ig, és persze az olyan multiplayer-slágerek is, mint a World of Warcraft vagy a League of Legends.

Azt már az elején sikerült elspojlerezni, hogy a monitor megközelítőleg annyiba kerül, mint mondjuk egy olyan gép, amivel a CHG90 grafikus képességeit teljes egészében ki tudod használni, viszont 449 ezer forintos ár ide vagy oda, annak azért mindenképpen örülhetünk, hogy a Samsung szerint egyáltalán van értelme behozni Magyarországra is egy ilyen prémium kategóriás cuccot. Ha minden igaz, a Media Marktba kell rohanni, ha szeretnél egyet otthonra, ráadásul online rendelve most akciósan, 387 ezer forintért leakaszthatsz egyet.

És ezt olvastad már?
Atomerőművet telepítenénk a Holdra, majd idővel következhetne a Mars is