A Samsung szerdán két új telefont mutatott be: az A52 és az A72 modellek 130 és 175 ezer forint közötti áron kerülnek boltokba, az előbbinek pedig igen jó esélye van rá, hogy a legnépszerűbb androidos telefon legyen az idén.

A Samsung 2019-ben mutatta be az A50-es sorozat első modelljét, ami azonnal óriási siker lett: az Omdia piackutató adatai szerint a készülék a negyedik legtöbb példányban eladott telefon lett abban az évben, amit 2020-ban az A51-nek is sikerült megismételnie. A 23,2 milliós értékesítés azt jelentette, hogy tavaly az A51 lett a legnépszerűbb androidos telefon az iPhone 11, iPhone SE és az iPhone 12 után. Tegyük hozzá, az ilyen összevetések csak részben tükrözik a telefonok valódi népszerűségét, hiszen egy ősszel bemutatott készülék például nehezen fogja beelőzni éves összevetésben az első negyedévben bemutatott telefonokat.

A kiváló értékesítési számokban valószínűleg nagy szerepe volt a telefon ideális ár-érték arányának is, amit az A52 specifikációja alapján a Samsung a legújabb modellnél is elég jól lőtt be, nem egy olyan tulajdonsággal ruházva fel a készüléket, ami még a jóval drágább telefonokban sem mindig található meg. A januárban bemutatott S21 extráira, mint a WI-FI 6e kapcsolat, az UWB vagy a digitális toll, persze egy harmadannyiba kerülő telefonnál nem számíthatunk, de az A52 ezek nélkül is egy igencsak életképes készüléknek tűnik.

Az egyik váratlan extra, hogy az 5G adatkapcsolattal is rendelkező A52 5G 120Hz-es képfrissítésű AMOLED kijkezőt kapott, ami a 200 ezer forint alatti kategóriában egyedülállónak számít. A drágább Samsung modellekkel ellentétben a képfrissítés nem adaptív, és a kijelző HDR10+ szabványt sem támogatja, de a mozgóképek sokkal folyamatosabb megjelenítését lehetővé tevő magasabb képfrissítési ráta így is kellemes meglepetés ebben a kategóriában. A sima A52 és az A72 90Hz-es képfrissítési rátájú kijelzőt kapott, a kettő között így csupán annyi a különbség, hogy az A52 6,5 colos, míg az A72 6,7 colos átmérőjű képernyővel érkezik.

A telefonok mindegyikében Snapdragon 720G processzor van, a Magyarországon kapható modellek pedig egyaránt 6GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel rendelkeznek, ami viszont az S21-gyel ellentétben memóriakártyával akár további 1 TB-tal is bővíthető. Szintén különbség a Samsung csúcskategóriás telefonjához képest, hogy az A-széria továbbra is töltővel érkezik, amit a Samsung azzal indokolt, hogy feltehetőleg sok vásárlónak ez lesz a legelső telefonja.

Ha a Samsung marketingje működik, akkor ez mindenképpen így lesz, ugyanis a bemutató alapján a koreai gyártó olyan lendülettel vette célba a fiatalabb korosztályt, ami néha már megmosolyogtató.

A mantraként ismételgetett "szenzációs kijelző, szenzációs kamera, szenzációs üzemidő" és az influenszerek gyakori emlegetése mellett a telefon néhány képességében is megjelenik a fiatalosság, ilyen például az AR emoji vagy a fun mode, amivel a Snapchat filtereit használhatjuk a fotózásnál. Ennél valamivel hasznosabb, hogy a Samsung mindhárom készülék főkameráját ellátta optikai képstabilizátorral, ami jelentős előrelépés a tavalyi modellekhez képest.

A két készülék kamerája nagyjából hasonló, mindkettőben 64 megapixeles főkamerát, 12 megapixeles nagy látószögű lencsét és 5 megapixeles makrólencsét találunk, ám amíg az A52-ben ezek mellett egy 5 megapixeles mélységérzékelő kamera kapott helyet, addig az A72-ben egy 8 megapixeles telefotó objektívet találunk, ami 3x-os optikai és 30x-os digitális zoomra képes. Az előlapi (avagy szelfi) kamera mindkét modell esetében 32 megapixeles.

A készülékek közül az A52 4500, míg az A72 5000 milliamperórás akkumulátort kapott, ami a gyártó állítása szerint kétnapos üzemidőt tesz lehetővé, emellett pedig biztosan sokan fogják értékelni azt is, hogy mindkét modell IP67-es por- és vízálló minősítéssel rendelkezik. A telefonok Magyarországon március 17-től kaphatóak, és az első héten a Samsung egy Galaxy Buds fülhallgatót is ad a telefonok mellé. A sima A52 140, Az 5G-s adatkapcsolattal is rendelkező verziója 170, míg az A72 175 ezer forintos áron került boltokba.

Ez a cikk eredetileg a Raketa.hu-n, a Player társoldalán jelent meg.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában