A Samsung menetrendszerűen augusztus elején mutatta be a Note-széria legújabb tagját, ami nem csak a tavalyi modellhez, de a tavasszal bemutatott S10-hez képest is képes volt több téren is fejlődni.

A legnagyobb változás, hogy idén már a Note 10 is két különböző méretben érkezik: a kisebb, "sima" Note 6,3 colos AMOLED kijelzőt és Full HD+ felbontást kapott, míg a nagyobbik Note 10 Plus egy bitang nagy, 6,8 colos colos kijelzővel és 3040x1440 pixeles felbontással érkezik. Mivel a telefon kerete gyakorlatilag megszűnt létezni (alul és felül maradt valami mutatóba), így méretben inkább a Plus áll közelebb a tavalyi Note 9-hez, a kisebbik modell pedig annak ellenére is jóval kisebb, hogy a kijelzője majdnem ugyanakkora, mint a tavalyi telefoné. Ami azt illeti, ha a hosszúságát, a szélességét és a vastagságát is nézzük, a Note még soha nem volt ennyire kicsi.

Az biztos, hogy a kijelző minőségére nem lesz majd panasz, hiszen a Samsung HDR 10+ szabványt is támogató AMOLED kijelzőt rakott az új telefonba, a szelfikamerának helyet adó kameralyukat pedig a bal sarokból középre húzták, ami nem csak esztétikusabb, de valószínűleg a használhatóság szempontjából is jobb döntés.

A többféle méret mellett a másik nagy változás, hogy a Samsung most először kihagyta a telefonból a jack-csatlakozót, ami ugyan 2019-ben már nem akkora sokk, mint amikor az Apple lépte meg ugyanezt három évvel ezelőtt, de azért biztosan így is sokan lesznek, akiknek hiányozni fog a fülhallgató-bemenet. Őket a Samsung egy USB-C-s AKG fülhallgatóval igyekszik kárpótolni (mi a Galaxy S10 Plushoz adott fülessel nagyon elégedettek voltunk), ám ha valaki kitartana a jól bevált fülese mellett, annak a jack-USB-C-átalakítót külön kell majd megvásárolnia, ez ugyanis nem jár a telefonhoz.

A két Note között a méret és a képernyőfelbontás mellett is találhatunk kisebb különbségeket: mindkét modell az új, 7 nanométeres Exynos 9825 procival érkezik, ám míg a sima Note-ban 8 GB RAM-ot, 256 GB tárhelyet és 3500 mAh-os akksit találunk, addig a Note 10 Plus 12 GB RAM-mal, 4300 mAh-os akksival és akár 512 GB tárhellyel érkezik, ami MicroSD-kártyával a duplájára is bővíthető. A Note 10 Plust emellett valamivel gyorsabban is tölthetjük: vezeték nélkül 20 wattal, USB-C-csatlakozón keresztül pedig 45 wattal, vagyis várhatóan az egyik leggyorsabban tölthető telefon lesz a piacon. Emellett a Note 10-ben is bemutatkozik a Vezeték Nélküli Töltésmegosztás, amivel - nevéhez híven - a vezeték nélküli (QI) eszközeinket tölthetjük a telefonról.

A telefon kamerája a puszta adatokat nézve túl sokat nem változott az S10-hez képest, mindkét telefon 12 megapixeles, f/1.5-ös rekeszértékű főkamerával, 16 megapixeles nagy látószögű kamerával és 12 megapixeles telefotó lencsével érkezik, ami 2x-es optikai zoomra képes. A nagyobbik modell emellett kapott egy ToF 3D térérzékelő szenzort is, amivel lehetőség nyílik arra, hogy a hátteret elmosó Élő Fókuszt már videóknál is használhassuk. A videók másik érdekessége a Hang Zoom, ami a csak abból az irányból érkező hangokat rögzíti, amerre a kamerát fordítjuk.

Nem esett még szó az S-Penről, pedig hát ez az, ami a Note-szériát évek óta megkülönbözteti a többi okostelefontól. A Samsung ennek megfelelően igyekezett is szélesíteni a digitális toll funkcióit, amit giroszkóppal és gyorsulásmérővel szereltek fel. Ez lehetővé teszi, hogy az eddigi funkciók mellett az S-Pent egyfajta varázspálcaként használjuk, és mozdulatokkal irányítsuk a telefont, anélkül, hogy hozzá kéne érnünk. Szintén fejlesztettek a telefont kvázi asztali számítógéppé alakító DEX rendszeren, ami már arra is képes, hogy a telefont PC-hez vagy Machez csatlakoztassuk, így bármilyen telefonos alkalmazást használhatunk a számítógépünkön.

A Note 10-ből emellett természetesen nem maradt ki a vízállóság (IP68), az S10-ben kiemelkedően jó Dolby Atmos-hangszórók valamint a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó sem, ami kicsit feljebb került, mint az S10-ek esetében, így remélhetőleg még kényelmesebb lesz használni.

Az új modelleket Magyarországon előrendelni augusztus 7-től, megvásárolni pedig augusztus 23-tól lehet. A sima Note ára 330 ezer forint lesz, míg a Note 10 Plus esetében a 256 GB-os változat 380, az 512 GB-os pedig 420 ezer forintba fog kerülni. Hogy a telefonok 5G-s változatait itthon lehet-e majd kapni, egyelőre nem tudjuk, de mivel az 5G-s hálózatok indulására még várnunk kell, ezért egyelőre biztosan nem.

És ezt olvastad már?
Felejtsd el a repülő üzemmódot, repülés közben is lehet netezni már a nyártól