Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hogy a Samsung szép telefonokat gyárt, nem újdonság, hiszen a koreai gyártó a Galaxy S6 óta, vagyis amióta megtalálták a saját, összetéveszthetetlen formanyelvüket, minden évben az egyik legpofásabb telefonnal áll elő. A Galaxy Note 10 bemutatója nem is ebből a szempontból ígérkezett érdekesnek, de az a helyzet, hogy a Samsungnak sikerült olyan tökéletesre csiszolni a telefon megjelenését, hogy ha a Note 10-ben nem lenne új, 7 nanométeres Exynos 9825 proci, továbbfejlesztett S-Pen vagy négylencsés kamera, vagy ha mondjuk be sem lehetne kapcsolni, akkor is tudna olyat mutatni, amivel a többi telefon előtt jár.

Pedig a Note 10 dizájnja annyira sokat nem változott a tavalyi Note-hoz és a tavaszi S10 Plushoz képest, de az apró módosítások mégis nagyon sokat jelentenek az összkép szempontjából. A szelfikamerának helyet adó kameralyuk középre helyezése telitalálat volt, hiszen a telefon így teljesen szimmetrikus lett. Ennél is fontosabb, hogy miközben a Note 10 megőrizte a szériára jellemző, szögletesebb dizájnt és a szélein enyhén lekerekített kijelzőt, a felső és az alsó keret annyira vékony lett, hogy szinte nem is látszik. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy bár a Note 10 Plus kijelzője elég rendesen megnőtt a tavalyi modellhez képest (6,4 colos vs 6,8 colos kijelző), a telefon összességében csupán néhány milliméterrel lett nagyobb. És ennek köszönhető az is, hogy a kisebbik Note a 6,3 colos kijelzőjével is a valaha bemutatott legkisebb Note-telefon tud lenni.

Természetesen kipróbaltuk a telefon újdonságait is, például az S-Pen gesztusalapú vezérlését. Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy ez a hétköznapokban mennyire lesz hasznos, de az biztos, hogy ötletesnek elég ötletes. A Note-ok egyik legfontosabb védjegye régóta a telefonból kihúzható digitális toll, amit eddig is használhattunk távirányítóként, fényképezésnél önkioldóként, meg persze írhattunk és rajzolhattunk vele a telefonba. Az S-Pen funkcionalitása viszont a Note 10-nél jelentősen kibővült, ugyanis szinte minden alkalmazást irányíthatunk vele anélkül, hogy hozzá kéne érünk a telefonhoz. A képgalériánál például egy gombnyomással előre, kettővel pedig visszafelé lapozhatunk, a gombot lenyomva és lefelé "suhintva" pedig a képinformációkat hozhatjuk elő. Az S-Penhez összesen hat különböző utasítás állítható be (a sima felfelé és lefelé suhintás mellett azt is érzékeli, ha körözünk a ceruzával) és minden alkalmazásnál szabadon konfigurálhatjuk, hogy milyen mozdulatra mit csináljon.

A Note 10 Plus kamerája jelentős részben megegyezik az S10-ével, itt a legnagyobb különbség, hogy az új telefon kapott egy ToF 3D szenzort is, amivel együtt videókhoz is érkezett egy Élő Fókusz funkció. Ezzel kis mélységélességű, homályos hátterű videókat csinálhatunk, ami szerintünk elég jól működik, de hogy mennyire, azt majd csak a hosszabb teszt után tudjuk megmondani.

Mint ahogy azt is, hogyan funkcionál az új Exynos 9825 proci, ami már 7 nm-es gyártási technológiával készült, így elvileg energiatakarékosabb, mint az S10-ben található Exynos 9820. Az biztos, hogy ha az új proci sebességben nem is gyorsabb az elődjénél, a Note 10 Plus teljesítményére akkor sem lesz panasz, hiszen a telefonba 12 GB RAM került, így elég jó számítási teljesítményt várhatunk tőle.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.