A Samsung csúcsmodelljének idei kiadása a Galaxy S23, amit háromféle változatban választhatsz, és ezek közül rögtön a legnagyobb és legizmosabb Ultrát próbáltuk ki, ami nemcsak a kijelzőjével és a sebességével, de a kamerájával és a tollával is elnyerte az elismerésünket.

A Samsung egy ideje már háromféle változatban is kínálja a csúcsmodelljét, és nincs ez másként az idén év elején bemutatott Galaxy S23-mal sem. A 6,1 colos kijelzőjű S23 és a 6,6 colos S23+ mellett a választék csúcsán ezúttal is ott az Ultra, ami nemcsak a képernyőméretével, hanem a képességeivel is a testvérei fölé magasodik. Nem véletlen, hogy erre voltunk a leginkább kíváncsiak, ezért az S23 Ultrát próbáltuk ki elsőként az idei újdonságok közül.

Szögletesebb lett

Nem változtatott a Samsung a bevált recepten, ami a dizájnt illeti, de finomított a részleteken. Az S23 Ultra ezért egy kicsit szögletesebb lett, ami nem fog mindenkinek tetszeni – nekik ott a két kisebb testvér, továbbra is kellemesen lekerekített formával. 163 x 78 milliméteres méretével az Ultra a Samsung egyik legnagyobb készüléke, ezért méretes férfitenyérbe illik, és 233 grammos tömege sem kevés, de a méretéhez képest mégsem éreztük nehéznek.

Az alumínium kereten jobbra került a hangerőszabályzó és a bekapcsológomb (amit iPhone-használóként lesz nehéz megszokni), lent pedig a SIM-tálcát találod, SD-kártyának viszont nincs helye, és persze jack-csatlakozót is hiába keresel. A szögletesebb külső mellett feltűnt, hogy a kijelző kevésbé hajlik rá a készülék oldalára, amivel nagyobb lett a képernyő hasznos felülete, és könnyebb is a kereténél megfogni a készüléket.

Ragyogó kijelző

A mérsékelten hajlított kijelző ráadásul kevésbé hajlamos eltörni, ha az oldalára ejtenéd le, de emiatt amúgy sem nagyon kell aggódnod, mert a lehető legstrapabíróbb Gorilla Glass Victus 2 üveg borítja a képernyőt, és ennek egészen kellemes tapintású matt változata került a hátlapra. Csúcsmodellhez illően az SP23 Ultra megkapta az IP68-as minősítést, amivel egy kis ideig kibírja a vízben, de azért búvárkodni ne ezt a telefont vidd magaddal.

6,8 colos AMOLED kijelzője 1440×3088 pixel felbontásával és 120 Hz-es képfrissítésével az egyik legjobb, amit a Samsungtól kaphatsz. Borotvaéles és élénk színű a képe, tényleg öröm ránézni, a nappali erős fényben és az esti sötétségben is ügyesen játszik a fényerőjével. A kijelzőbe rejtett ujjlenyomat-olvasó nagyobb és pontosabb lett, de jobban szerettük az arcfelismerős feloldást használni, ami a kijelzőbe lyuggatott előlapi kamerát használja.

Ügyes varázstoll

A készülék 8,9 milliméter vastag, és ennél ugyan el tudtunk volna képzelni egy kicsit vékonyabbat, de nemcsak az akkumulátor és a hátlapi kameracsoport igényli ezt a méretet, hanem az S Pen is. A telefonból egy mozdulattal elővarázsolható tollacska a Note-modellek óta a Samsung sajátos megoldása a nagy kijelző még okosabb kihasználására. A tízcentis érintőtoll adta lehetőségeknek szinte csak a fantáziánk szabhat határt.

A házból elővéve például azonnal megjelenik egy ablak, ahol a tollal használható funkciók közül választhatunk.

Lenyűgözött minket, milyen ügyesen képes még a nem túl szépen írt, magyar nyelvű kézírást is gépelt szövegre váltani,

de ezen kívül is számtalan dologra jó az S Pen. Lehet vele értelemszerűen rajzolni, színezni, jegyzetelni, de akár lapozni, kivágni, sőt, a telefon kameráját vagy a tévéképernyőre kivetített prezentációt távirányítani.

Ami a gépházban van

Még a nagyobb teljesítményt igénylő alkalmazások sem fogják megizzasztani az S23 Ultrát, ami ezúttal Snapdragon 8-as lapkát kapott, méghozzá a második generáció Samsung számára továbbfejlesztett változatát. A minimum 8 GB helyett pedig érdemes a 12 GB RAM-ot választani, hogy a rendszer teljesítményére végképp ne legyen panaszod, mi legalábbis egy szempillantásnyi döccenést sem észleltünk a telefon tesztje alatt.

Az S23-as szériában megjelent One UI 5.1 az Android 13-ra épül, és

ez az egyik legjobban átgondolt felépítésű rendszer, amivel dolgunk volt az utóbbi időben.

Rengeteg részletét tudjuk testre szabni, amit okos tanácsokkal segít a rendszer, előre telepített alkalmazásokból pedig csupa hasznosat kaptunk. Aki egy kézzel nagynak találja a kezelését, az oldalról előhúzható gyorsindító menübe teheti a gyakran használt applikációkat.

Az akkumulátor mérete nem változott az elődjéhez képest, továbbra is 5000 milliamperórás, amit vezeték nélkül 15, vezetékkel pedig legfeljebb 45 wattal tölthetünk – igaz, ehhez előbb be kell szereznünk a töltőfejet, mert csak kábel van a csomagban. A Samsung ezzel egyébként nem szállt be a kínai márkák mostanában kibontakozó töltésisebesség-harcába, de nincs is rá szüksége, átlagos használattal nekünk elég volt kétnaponta töltőre tenni a telefont.

Fotós képességek

Csúcsmodellhez illő kamerarendszert kapott az S23 Ultra, amit szerintünk elég ízlésesen helyeztek el a telefon hátlapján, a három nagyobb és két kisebb lencse körül ugyanis nincs felesleges díszítés. Sajnos a hátlap síkjából kiállnak a lencsék, ezért nem szerettük, hogy tok nélkül billeg az asztalon a készülék, de szinte minden mai telefonnal pontosan ugyanez a helyzet. A kamerák képessége azonban a legtöbb riválisén túltesz.

Mind a két kisebb modell egységese egy 50 megapixeles főkamerát kap, míg

az S23 Ultrában a Samsungnál elsőként jelenik meg a 200 megapixeles főkamera

f/1,7-es fényerejű lencsével és optikai képstabilizátorral, amivel elképesztően részletgazdag képeket lehet lőni még akkor is, ha az 50, vagy az alap 12 megapixeles beállításban használjuk. A 12 megapixeles, f/2,2-es rekesszel rendelkező ultraszéles látószögű kamerát is bátran használtuk, mert a minősége szemre semmiben nem maradt el a főkamerától.

Mégsem ezzel fotóztunk a legtöbbet, hanem a másik két 10 megapixeles kamerával: az S23 Ultrán két külön lencsét találunk a háromszoros és a tízszeres optikai zoomos fotózáshoz.

Elfelejthetjük a szemcsésre nagyított mobilfotók korszakát, mert ezzel a két telefotó kamerával torzítás nélküli, természetes kivágású képeket is lőhetünk.

Ha pedig nagyon-nagyon ráközelítenél valamire, akkor a készülék egészen százszoros nagyításig megtesz minden tőle telhetőt.

Az ultranagylátószög és a tízszeres optikai nagyítás közt ennyire látványos a különbség

Variációk a különféle kamerák látószögeire:

Beltérben sem akadt gondunk a fényekkel:

Egyetlen képből ilyen látványos naplemente-napfelkelte klipet hoz létre:

Még egy képcsokor a bámulatos nagyítási képességekről:

Az előlapi kamera 12 megapixeles, ami első hallásra visszalépésnek tűnhet, de a mögötte lévő képfeldolgozás továbbfejlesztésével a képek minősége jobb lehetett, mint az elődjében. A videókat 8K felbontásban is felvehetjük, 30 képkockával másodpercenként, illetve 4K-ban ott a 60 képkockás felvételi mód, de még az előlapi kamera is képes 4K-felvételre, amivel új szintre emelhetjük a videóhívásainkat.

Hogy mennyi?!

A Samsung legújabb csúcsmodelljét a legolcsóbban 409 990 forintért kaphatod meg, ezért az S23-ból a 8 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel szerelt változatot viheted haza. Az S23 Ultra esetén legalább 256 GB jár, amivel 609 990 forint az alapára, és jól gondold meg, melyik változatot választod, mert a tárhely bővítésére ezúttal nincs lehetőség. 12 GB RAM-mal és kétszer ekkora tárhellyel 689 990 forintba, míg 1 TB-tal 789 990 forintba kerül a Samsung non plus ultrája.

Értékelés

A Samsung idei csúcsmodellje nemcsak a márka kínálatán belül, hanem a mobilpiacon is egyedülálló, méghozzá a beépített érintőtoll miatt, ami egészen biztosan pluszt jelent majd, ha szeretsz jegyzetelni, rajzolni, vagy egyszerűen csak tollal bökdösni a kijelzőt az ujjad helyett. Az S23 Ultra a gördülékeny működésével, az átgondolt szoftverével és a páratlan kamerájával is meggyőzött minket. Csak egy kicsivel lehetne kisebb, de erre ugye két megoldása is van a Samsungnak.

Ez is érdekelhet:

Ekkora a sebességkülönbség az Apple és a Samsung csúcskészüléke között

Spoiler: az elmúlt néhány év után trónfosztás történt a márkát illetően.

Kipróbáltuk a legjobb kamerás telefont, amit ma kaphatsz, a Huawei Mate 50 Prót

Ha szeretsz fényképezni, akkor ez a telefon érdekelni fog.

Ezek a telefonok a legnépszerűbbek most a világon

Mindössze két gyártó készülékei kerültek fel a listára.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
Well done
Hirdetés