A kedden bemutatott Z Fold 2-nél a Samsung minden olyan hibát kijavított, amik az előző telefonnál elrontották a felhasználói élményt. Nagyobb előlapi kijelző, diszkrétebb kamera, jobb felhasználói élmény.

A tavaly bemutatott telefon 4,6 colos előlapi kijelzőjén néha igazi küzdelem volt elvégezni a dolgokat, gépelni például szinte csak véletlenszerűen lehetett rajta. Az új telefonnál ezt egy jóval nagyobb, 6,2 colos és 2250x816 pixeles képernyőre cserélték, amit a mai okostelefonokhoz hasonlóan csak egy egészen vékony keret vesz körbe, így minden valószínűség szerint sokkal könnyebben lesz használható. A telefon belső, kihajtható kijelzője is nőtt egy kicsit: ez 7,6 colos és 2208x1768 pixeles felbontású lett, és a Note 20-hoz hasonlóan immár ez is 120 Hz-es képfrissítéssel rendelkezik. Ahogy a februárban bemutatott Z Flip esetében, a Samsung most is ultravékony üveget használt a hajlítható kijelzőnél, ami állítólag strapabíróbbá teszi a külső hatásokkal szemben.

A Samsung a kamerákat is lecserélte, ami főként a kinyitható kijelzőnél járt látványos eredménnyel, ugyanis az ormótlan, a képernyőbe belógó kameramodul helyett immár csak egy apró kameralyukat találunk a kijelző sarkában, ami egy 10 megapixeles szelfikamerát rejt. A hátlapi kamera sokat nem változott az elődhöz képest, bár kissé meglepő módon a 16 megapixeles nagy látószögű lencsét egy 12 megapixelesre cserélték. Emellett a telefonban még mindig egy 12 megapixeles főkamerát találunk optikai képstabilizátorral, valamint egy 2x-es optikai zoomra képes, szintén 12 megapixeles telefotó lencsét.

Szelfizéshez amúgy már nem feltétlenül kell a szelfikamerát használni, hiszen a Z Fold 2 egyik újítása, hogy ha a telefont kinyitva a hátlapi kamerával fotóznánk, annak a képét az előlapi kijelzőn is megjeleníthetjük, így a kamerát saját magunk felé fordítva is látjuk, hogy mit fogunk fotózni. Ezt a funkciót még azzal is megfejelték, hogy fotózásnál egyszerre mind a két kijelző is aktív lehet, így ha másokat fotózunk, akkor mi is és ők is láthatják, hogy milyen lesz a végeredmény.

"Jó ötlet, hogy a Fold két kijelzője között van átjárás, vagyis ha valamit megnyitottunk a kis kijelzőn, majd szétnyitjuk a Foldot, akkor ugyanaz az alkalmazás megjelenik a nagy kijelzőn is. Sajnos az átjárás csak egyirányú, vagyis ha a nagy kijelzőről váltunk kicsire, akkor a telefon automatikusan lezárja magát, az alkalmazást pedig újra meg kell nyitnunk" - írtuk a januári tesztünkben, a Samsungnál pedig mintha olvasták volna, ugyanis a Z Fold 2-nél ezt is megváltoztatták, a telefon már nem zár le automatikusan, ha összecsukjuk. Legalább ilyen hasznos funkció az is, hogy az újfajta zsanérral a készülék már nem csak összecsukva és kinyitva használható, hanem bármilyen pozícióban rögzíthető. Ha videót néznénk, a telefont le tudjuk rakni az asztalra, ha csoportképet csinálnánk, nincs szükségünk állványra, ha valamit gépelni szeretnénk, akkor a kijelző alsó részén megnyithatunk egy virtuális billentyűzetet, míg a felső részén látjuk a dokumentumot.

A Samsung a bemutatón többször hangsúlyozta, hogy sokat dolgoztak az alkalmazások optimalizálásán, amelyekből egyszerre még mindig hármat nyithatunk meg (lebegő ablakokkal ennél többet is), de már képesek magukat automatikusan újrarendezni, ha valamelyiket elmozdítjuk. A cég néhány konkrét példát is hozott arra, hogy milyen hasznos funkciókat kapunk a kezünkbe: emaileknél például a kijelző egyik oldalán láthatjuk az inboxot, a másik oldalán pedig a megnyitott levelet, de azt is megtehetjük, hogy a képernyő egyik felén az Excelt, a másik felén a Powerpointot nyitjuk meg, és egyszerre használjuk őket.

A Samsung többször is hangsúlyozta, hogy a Google Duóval Full HD felbontásban is videochatelhetünk, ami szerintük az egyik nagy előnye az 5G-adatkapcsolatnak. Ez az eredeti Foldban még nem volt, de a Samsung ezen túlmenően is optimalizálta a mai elvárásokhoz a telefon teljesítményét: a Z Fold 2-ben Snapdragon 865+ procit találunk 12 GB RAM-mal és az akksi is kicsit nagyobb lett, 4500 mAh-os. Erre minden bizonnyal a 120 Hz-es képfrissítés miatt volt szükség, hiszen a Fold üzemidejével semmi baj nem volt.

A Samsung tehát egy meglehetősen ígéretes telefonnal rukkolt most elő, ami méltó versenytársa lehet a Huawei Mate Xs-nek. A tömege, a vastagsága és az ára miatt persze valószínűleg továbbra is csak olyanoknak lehet majd igazán javasolni, akik napi szinten, az otthonuktól távol is használnak táblagépet, nekik viszont adott esetben már tényleg jobb megoldás lehet, mint nagyjából ugyanennyiért külön-külön vásárolni egy csúcskategóriás telefont meg egy tabletet. A Magyarországon szeptember 1-től előrendelhető és szeptember 18-tól kapható Z Fold 2 ára egy kicsit emelkedett az elődjéhez képest, a 256 GB RAM-mal szerelt változat Magyarországon 750 ezer forintért kerül majd boltokba fekete és bronz színekben.

Ez a cikk eredetileg a Raketa.hu-n, a Player társoldalán jelent meg.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Eltört a csavar? Itt a megoldás, rögtön hét!

További cikkeink a témában