Barcelonába mentünk tévét nézni, és közben rájöttünk, hogy mit jelent az, hogy "szép az, ami érdek nélkül tetszik".

Eredetileg nem terveztem, hogy a Samsung új QLED-tévéiről szóló beszámolóban új alapokra helyezem a kanti filozófiát, de aztán az élet közbeszólt. Alig fél perce álldogáltam az EU Fórum kiállítóterében elhelyezett 88 colos, 4K-s felbontású tévé előtt, amikor egyszer csak rádöbbentem, hogy a tévé látványa örömet kelt bennem, ami a német filozófus szerint egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a Samsung tévéje tetszik nekem.

Na de érdek nélkül tetszik-e? - húztam össze a szemöldökömet kissé tanácstalanul.

Ravasz kérdés ez, amit az öregnek sikerült mérhetetlenül túlbonyolítania, pedig ha kicsit pragmatikusabban közelíti meg a témát, akkor rájött volna, hogy ennek eldöntéséhez elég egy egyszerű kérdést feltenni:

Van-e kétmillió forintom tévére? Nincs? Akkor, koma, ez neked bizony érdek nélkül tetszik, mint a csillagos ég egy kora tavaszi éjszakán.

Magyarul a Samsung tévéi szépek, és ezt nem én állítom, hanem Immanuel Kant.

Hogy mitől szebb a QLED-tévé képe, annak amúgy nem csak filozófiai, de tudományos magyarázata is van, amit a szuper titkos Innovation Roomban lepleztek le előttünk. Amikor megkértek minket, hogy odabent ne fényképezzünk, már biztos voltam benne, hogy hamarosan olyan durva dolgoknak leszek szem- és fültanúja, amitől a Tágra zárt szemek operatőre is pironkodva fordulna el, és nem is kellett csalódnom: ami ugyanis odabent ment, az a legdurvább számorgia, amit élő ember megtapasztalhat. Igen, az ott tényleg egy matematikai egyenlet a prezentáció közepén.

Egy darabig mérlegeltem magamban a lehetőségét, hogy véletlenségből betévedtem a Samsung rendezvényével minden bizonnyal párhuzamosan futó Bolyai János matematikai konferenciára, de aztán rájöttem a titok nyitjára: a cél nyilvánvalóan az, hogy az újságírók annyira elfáradjanak fejben, hogy ne maradjon erejük trükkös keresztkérdésekre.

Ilyen környezetben negyedóra alatt még a legfényesebb elmék is Rubint Rékává vedlenek vissza, miközben az előadó szemrebbenés nélkül mond bele olyanokat a szellemi teljesítőképessége utolsó morzsáit majszoló újságíró arcába, mint hogy

"Jelenleg a piacon a QLED TV-k tudják visszaadni a legmagasabb szintű színtérfogatot (100% a DCI-P3 szabvány alapján). Ezt a világhírű német teszt- és tanúsítószervezet, a VDE is akkreditálta."

amit én magamban úgy fordítottam le emberi nyelvre, hogy a QLED-tévén

látszik a ceruza tükröződése.

Ez amúgy nem annyira jelentéktelen dolog, mint amennyire elsőre annak tűnhet, hiszen a QLED-tévén azért látszik a ceruza tükröződése, mert olyan színtartományt képes megjeleníteni, amit egy hagyományos UHD (falusiasan: 4K-s felbontású) tévé nem.

De a quantum dot technológia nem csak a színtartományban nyújt kiemelkedőt: a QLED telítettségben és fényerőben is többre képes, mint egy mezei OLED-tévé,

így az sem okoz gondot, ha a tévére rásüt a nap, valamint oldalról nézve sem fakulnak ki a színek, ami elég hasznos fícsör, ha nem egyedül szoktál tévét nézni.

Az új modellszériához emellett vadiúj távirányító is jár, amivel teljesen hangirányítással kezelhetjük a tévénket (magyarul ez elvileg 2018-tól lesz elérhető), nagyjából úgy, mint egy személyi asszisztenst: ha az RTL-re akarunk váltani, csak megmondjuk neki, hogy "hé tévé, kapcsolj az RTL-re", de ha mondjuk vígjátékot néznénk, akkor arra is képes, hogy a több száz adó közül kiválassza a humorcsatornákat. A távirányító másik nagy előnye, hogy nem csak a tévét tudjuk vele irányítani, hanem az összes csatlakoztatott eszközt is (Xbox, Apple TV stb.), így elég egy távirányító helyét megjegyeznünk a lakásban.

Ahogy azt korábban már emlegettem, a 88 colos képátlójú tévé ára kétmillió forint körül lesz (bár ezt a 6500 eurós árat csak nagyon hozzávetőlegesen mondták), ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy választanod kell az új Suzuki és az új tévé között, ha kvantumpöttyös tévét szeretnél. A Samsung egy egész modellszériát indított a Q Style-tévékből, amelyek között egyaránt találhatunk ívelt és síkképernyős tévéket, 49, 55, 65 és 75 colos méretben, így ha nem akarsz arra várni, hogy véletlenül leessen egy a kamionról, akkor a kisebbekhez már valószínűleg egészen emberi áron is hozzájuthatsz.

És ezt olvastad már?
Már csak várni kell egy kicsit, hogy megpillantsuk az ősrobbanás utáni pillanatokat