Ne gondolj semmi fennköltre, azt mondtuk: hasznos!

Ha van toplistája az automatizálásra született munkaköröknek, akkor a toronyházak ablakainak pucolása egészen biztosan szuper előkelő helyet foglal el rajta: piszkos, veszélyes, monoton munka, mindennek tetejébe még csak nem is fizet különösebben jól, ami főleg a veszélyességére tekintettel elég lehangoló.

Pontosan erre a helyzetre dolgozott ki egy amilyen-egyszerű-olyan-nagyszerű megoldást a Skyline Robotics, amikor kifejlesztette Ozmót, a felhőkarcolók végtelen üvegfelületeinek lemosására szakosodott rendszert. A robot – ami a nehezen hozzáférhető helyeken is képes takarítani – lényege a Kuka ipari robotkar, ami ugyanúgy egy felfüggesztett platformon munkálkodik, mint humanoid elődei.

Lidar, azaz lézer alapú távérzékelés segítségével méri fel az üveg távolságát, de további szenzorokat is használ, hogy tutira ne törjön össze semmit. Az algoritmus programozásánál külön ügyeltek arra, hogy erősen szeles időben is biztos (robot)kézzel tisztítsa az ablakokat, munka közben pedig folyamatosan kalkulálja az optimális tisztítási útvonalat.

Az meg már az érem másik oldala, hogy ha tényleg jól működik a robot, akkor úgyszólván korlátlan pénzügyi lehetőségeket is rejt, elég csak egy nagyváros toronyházainak és nagyobb irodaépületeinek millió és millió ablakára gondolni.

(Forrás: Techcrunch, borítókép: Skyline Robotics)

Ez is érdekelhet:

A háború bizarr dolgokat eredményez: megszületett az első himnusz egy robotrepülőgéphez

A Bayraktar című dal azt a török drónt éljenzi, amely az ukrán honvédők egyik leghatékonyabb fegyvere a benyomuló orosz csapatok ellen.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni