Alig egy kiló súly, brutális teljesítmény, vérlázítóan gyönyörű minimalista dizájn, elképesztő technológiai megoldások és egy szürreális árcédula. Ez a VAIO Z!

A kosztüm

Carbon, carbon és carbon, minden mennyiségben. Tudjátok, pont ez az a cucc, amit a Forma 1-ben is előszeretettel használnak. Épp ezért a VAIO Z esetében a kicsit több mint egy kilós súly mellé elég masszív érzet párosul, így a hordozhatóságon nem esik csorba. A minimalista élek, a szigorú billentyűzet és napfényben sötét kékeslilás fekete borítás igen exkluzívvá teszi a Sony notebookját. Az egyetlen dizájnelem, ami megtöri ezt a már-már Darth Vaderi sötétséget a szálcsiszolt alumíniumcsík, ami a kijelző hátsó részén fut végig egy gyönyörűen gravírozott Sony felirattal, csak hogy mindenki tudja mit is bámul éppen. A háttérvilágítással felvértezett billentyűzet profi, mint a Sony gépeinél általában, egyetlen hibája (ami az elképesztően vékony készülékháznak köszönhető), hogy igen rövid úton járnak, de ez kb. 10 perces megszokást igényel, utána nem lesz vele gondunk. Csatlakozók tekintetében van minden, ami ma egy csúcsvezetőnek csak kellhet, bár (de ez is Z hagyomány) még egy 3.0-ás USB csatlakozót el tudtunk volna viselni a gépházon, így marad két USB csatlakozó (az egyik 3.0-ás), egy HDMI kimenet, egy LAN port és egy VGA csatlakozó, a hang kijárat és a két darab kártyaolvasó (Memory Stick és SD) mellett. De természetesen a Sony nem bíz semmit a véletlenre, így a noteszgéphez kapott dokkolóban a DVD író és a dedikált VGA kártya mellett kapunk még 3 USB csatlakozót, HDMI-t, VGA és LAN portokat, vagyis a külső optikai egység egyben asztali dokkoló is. És ez az egyik legérdekesebb megoldás a notebookkal kapcsolatban, hiszen ebben a dokkolóban egy elég rendes Radeon HD 6650M kártya tesz szolgálatot. Így ha nem is lesz játékgép a VAIO Z-ből, a FIFA 12 full beállításon is bőven szalad a vason, ami bizony jó hír, ráadásul maga a gép így ultrakönnyű és hordozható marad. Azzal, hogy a külső optikai meghajtó egyben dokkoló plusz extra VGA is, nagyot alkotott a Sony.

A szív

Belül egy masszív kétmagos Intel Core i7-es processzor teljesít szolgálatot 8GB RAM társaságában, természetesen mozgó alkatrész nélküli merevlemezzel (256GB SSD). A kijelző sem piaci, hiszen a 13.3 colos, gyönyörű képet biztosító IPS panel 1600x900 pixel megjelenítésére képes és természetesen az üzleti notebookoknál megszokottan matt felületű, így nincs csillogás, fényvisszaverődés, csak tökéletes színek. Ha egy kis géptesben nagy a lélek (esetünkben egy Core i7 akár 3.4 GHz-en ketyegő processzor) az szinte mindig kompromisszumokkal jár a hűtés tekintetében. Az i7-es procik sosem hűvösségükről voltak híresek, így fel voltunk készülve a szokásos hajszárító effektusra 100%-os processzorterhelés mellett. Őszinte döbbenettel kellett tudomásul vennünk, hogy a VAIO Z nem akar üvölteni, szinte hangtalanul tette a dolgát, pedig a speciális szoftvernek köszönhetően kapott rendesen. Ráadásul még hatékony is volt amellett, hogy szinte alig volt hallható a ventilátor hangja, hiszen nem negyon ment a processzor hőmérséklete 90 fok fölé, pedig láttunk már pont ezzel a processzorral olyan gépet, ami 100 fok fölé engedte a processzor hőmérsékletét, miközben úgy üvöltött, mintha az életéért könyörgött volna. Ez példás és egyben igen megnyugtató dolog, látszik, hogy a mérnökök komolyan foglakoztak a Sony-nál a hűtéssel, amin sok gyártó elvérzik, ha az Intel legnagyobb processzorairól van szó. Az okos megoldások a szoftverek tekintetében is megmutatkoznak, hiszen például kikapcsolt állapotban a WEB érintőgombot megnyomva egy mini operációs rendszer indul el, így pillanatok alatt (nem mintha a Windows betöltődése lassú lenne) megnézhetjük mailjeinket, vagy az aktuális repülőgép menetrendet. Az ASSIST gomb kikapcsolt állapotban a rendszerhelyreállító szoftvert indítja el, míg a Windows 7 Professional rendszer futása közben a VAIO Care diagnosztikai és javító szoftvercsomagot futtatja. Mindemellé természetesen egy üzleti notebooknak megfelelően semmiféle vezeték nélküli adatkommunikációt nem kell hiányolnunk, hiszen a Bluetooth és a wifi mellett beépített 3G modemet is találunk a bődületesen vékony gépben.

Na de 870 ezer?

Hát igen! Bár ugye háttal nem kezdünk mondatot. Szóval ez jó kérdés! A Sony VAIO Z gyönyörű, erős, mindent tud, amit ma egy csúcs üzleti géptől elvárhatunk, sőt például a dokkoló, a dedikált videokártyával abszolút zseniális ötlet és csak úgy süt a brutálexkluzív vagyok érzés az egész készülékből. Ennek fényében talán nem is volt cél a Sony-nál, hogy emberi keretek között tartsák az árat. Nyilván ahány ember, annyiféle preferencia, de hogy autós hasonlattal éljek: ott az Ariel Atom, aminek súly-lóerő aránya jobb, mint a legendás Ferrari Enzo-é, vezetni is a világ legjobb dolga a Top Gear megmondói szerint, mégis több fogy Ferrariból, mint az Atomból. És az autós vonalon maradva a Sony VAIO Z bizony a notebookok Bentleye, ami ha nem is elfogadhatóvá, de érthetővé teszi a közel 900 ezres árat, így nincs is értelme Player pecsétet kapnia, mert igazából nincs nagyon mihez hasonlítani a Zét! Azért ha bárkihez hozzávágják csak úgy, félre ne álljon! Még egy 8 napon túl gyógyulót is megér a Z!

Még több bemutatót szeretnél? Itt megtalálod!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában