A Sony telefonjai mindig is más utat követtek, mint a többiek. Ez nagyon szerencsés, de az Xperia 1 III egy olyan mobil, ami az elit ligában játszik, irtó drága, mégis akadnak hiányosságai.

Amikor az ember egy Sony-telefonra gondol, akkor mindig ugyanaz a kép ugrik be. Egyszerű, a szokásosnál picit vékonyabb, nagyon letisztult dizájn, és egyfajta megbízható minőség, úgyhogy már nyílik is az a pénztárca, ha már elegünk lenne abból, hogy szinte minden mobil ugyanúgy néz ki. Legutóbb az Xperia 10 III-nál konstatáltam, hogy igen, ez a külső még mindig baromi jó, nem tudok nem prémiumként gondolni rá, de az a telefon egyszerűen nem volt jó ár-érték arányban.

Az Xperia 1 III-nál már más a helyzet, mert ő bizony a legnagyobbakkal szeretne kapura rúgni, meg is pakolták minden földi jóval, az árcetlin is egy jókora összeg szerepel, 5G-s, 120 Hz-es OLED-kijelzős, és tulajdonképpen csak azt kapja az ember, amit vár tőle: Sony minőséget, ami szembe megy az elvárásokkal. Részben. És az is egyénfüggő, hogy mennyire.

Ez a telefon ugyanis többet is tudhat a társainál, ha esetleg szeretsz elveszni a részletekben fotózásnál és videózásnál. A kamerája ugyanis jó, de nem feltétlenül akkor, ha eszetlenül készíted a képeket, inkább akkor, ha szeretnéd kihasználni a Photography Pro névre keresztelt kameraszoftverét, amivel aztán tényleg a beállítások tonnáját zúdítod a nyakadba.

Az előlapi kamera 8MP-es, rendben van, semmi különöset nem szabad várni tőle. A hátlapi kamerák közül három 12MP-es is akad, és igazából hozza, amit el lehet várni tőle ebben az árszegmensben. Kivéve, ha makrózni szeretnél. Néha egyszerűen kínkeserves rábírni a telefont, hogy fókuszáljon, de persze erre való a Pro mód, csak hát ugye nem mindenki akar vele babrálni, amikor gyorsan szeretne készíteni egy képet valamiről, ami esetleg gyorsan el is tűnik, így nincs lehetőség a lassú beállítgatásra.

Nem arról van szó, hogy ne lehetne nagyon jó képeket készíteni a telefonnal, és az is könnyedén előfordulhat, hogy tényleg brutálisan jó fotókat mindenféle beállítás babrálása nélkül, autofókusszal, de érezhetően inkább azokra lőttek vele, akik profibban állnak a fotózáshoz. A legnagyobb újítást jelentő mozgó lencsék, amely kétféle fókusztávolságot tesz lehetővé (70 és 105 mm), és tényleg jól muzsikálnak, ha megtanulunk velük igazán jól bánni. Tényleg profi a cucc, és ez egyébként azért sem meglepő, mert a telefon tervezésekor az Alpha 9-et is megalkotó szakemberek vettek részt.

A videókészítésnél ugyanez a helyzet, a Cinematography Pro alkalmazással a videóknál is bütykölhetünk a beállításokkal, és olyan 21:9 (vagy más tetszőleges) arányú videókat készíthetünk, amilyenhez csak kedvünk van, megadhatjuk a színprofilt, a képkockasebességet, effekteket, magyarul szabadjára engedhetjük a bennünk szunnyadó Christopher Nolant, ha nagyon elő akarna törni.

Hardveresen semmi igazán meglepő látnivaló nincs, minden pont annyira bivalyerős, mint amilyennek egy ilyen kategóriájú telefonnak lennie kell. A Snapdragon 888 még mindig ultragyors és megbízható, és mivel egy Sony-telefonról beszélünk, arra is bátran lehet számítani, hogy a kijelző nagyon, de nagyon szép lesz. A 120Hz frissítésű, 4K HDR OLED panel színei gyönyörűek, tényleg rettentően vonzza a szemet, filmnézésre fantasztikus, már amennyiben telefonon kell megnézned valamit, nem fogsz megőrülni attól, mennyire élettelenek a színek.

A 12 GB memória is több mint elég most és a jövőben jódarabig az is lesz, mint ahogy a beépített 256 GB-nyi tárolóhely is, ami ráadásul microSD-vel tovább bővíthető, de minek. Amikor mindenki inkább streamel, nem tart már a telefonon feleslegesen file-okat, de persze nincs kizárva, hogy valakinek ettől függetlenül is kevés ez a marha nagy tárhely, ekkor microSDXC-vel még 1TB-ot rá lehet pakolni a tárhelykapacitásra.

A csomagban találsz hozzá egy 30W-os gyorstöltőt, amivel 30 perc alatt 50%-ra tudod felhúzni a mobilt, a Sony pedig azt ígéri, hogy az akksi 3 év után is jól működik majd, amit nyilvánvaló okok miatt nem volt időm letesztelni, de elhiszem nekik. Az akksi 4500 mAh-s, a telefon egy töltéssel átlagos használat mellett úgy-ahogy kibír egy napot, fokozott használat mellett azonban kb. 5-6 óra alatt le lehet meríteni, ami nem annyira jó hír, de nem vészes.

A Sony az Xperia 1 III-mal tulajdonképpen arra játszott, amire mindig. Egy picit próbál másképp gondolkodni, és megszólítani egy nagyon is konkrét vásárlóközeget, akik akár tényleg szerelembe is eshetnek ezzel a telefonnal, hiszen elegánsnak elegáns, nagyon jó képeket készít, de pont azért sem lesz belőle tömegtelefon, mert az árazása és a lehetőségei nem feltétlenül az átlagembernek valóak. Ha viszont nem átlagos kell, hanem valami, ami kitűnik, minőségi, és tudod, hogy pontosan hogyan kell használnod, akkor jó választás a Sony Xperia 1 III.

És ezt olvastad már?
Meglepő dolgot műveltek a holdi talajjal
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!