Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Strange Parts nevű YouTube-csatorna frontembere több hétig járta Sencsen piacait és mobiltelefon-üzleteit, majd fogta magát, és megépített egy működő, teljesen új iPhone 6S-t. Ha minimálisan is érdekel a technológia, ezt a sztorit imádni fogod.

Hősünknek négy főelemet kellett beszereznie és összepakolnia ahhoz, hogy legyen egy működő telefonja: szüksége volt egy készülékházra, egy kijelzőre, egy akkumulátorra és magára az elektronikára.

Az első darab beszerzése volt a legkönnyebb. Még ő maga is meglepődött azon, hogy egy kis sikátorban tízesével lehet használt iPhone-készülékházakat kapni, de végül inkább egy szakboltban vett egy karcnélkülit, majd beszerezte a kijelzőt, és mindezt egy szakszervízben építtette össze. Érdekes látni, hogy egy kis helyiségben rendelkezésre áll minden, ami egy mobiltelefon szakszerű összeszereléséhez szükséges.

Először egy présgép összenyomja a főelemeket, majd egy vákuumozóban buborékmentesítik az egészet, végül egy tesztkészüléken megnézik, hogy működik-e a kijelző.

A legnagyobb kihívást az elektronika összegyűjtése jelentette, hiszen emberünknek a házilag összeszerelt iPhone 6S-hez szereznie kellett alaplapot, processzort, a szükséges szenzorokat, memóriát, tárhelyet plusz az aprólékot, melyek miatt egy rakás boltot és piacot végig kellett járnia. Egy alkalommal már eljutott odáig, hogy életre kelt a telefon, de kiderült, hogy az iránytű nem működik megfelelően. Ami még őt is meglepte, hogy amikor emiatt visszavitte az alkatrészt az üzletbe, szó nélkül visszafizették neki a vásárlás összegét, majd még aznap délutánra szereztek neki egy hibátlanul működő példányt - mindezt bármiféle vásárlást igazoló blokk, garanciapapír, vagy egyéb dokumentáció nélkül.

Amikor végre nekiült összeszerelni a telefont, még mindig hiányzott egy alkatrész, amit szerencsére másnap gyerekjáték volt beszereznie a piacon.

Itt a teljes videó:

Egyetlen dolgot hiányolunk, de azt nagyon: egy szó sem esik arról, hogy végül összesen mekkora összegből sikerült végrehajtani a mutatványt. Emberünk azzal összegzi a dolgot, hogy igazából - már ha rendelkezésre áll minden eszköz és alkatrész - pont olyan egyszerű összerakni egy okostelefont, mint összeállítani egy számítógép-konfigurációt.

Itt-ott felfedeztünk némi hiányosságot és ferdítést - az például kizárt, hogy nyelvtudás és szakértő segítség nélkül valaki képes egy megyényi méretű piacon beszerezni minden szükséges alkatrészt -, de ez a videó még így is rendkívül érdekes és tanulságos.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.