De a legrosszabb még csak ezután jönne: a végítélet fegyvereként is emlegetett nukleáris torpedó ugyanis sugárszennyezett esővel boríthatná el a partvidéki városokat.

Legalábbis a Business Insider által megkérdezett szakértők szerint ez következik abból, ahogyan Vlagyimir Putyin leírta az új fegyvert, amelyet márciusban, az orosz hadsereg új fejlesztései között mutatott be.

Amit eddig tudni lehet a rejtélyes fegyverről, az alapján egy hagyományos és nukleáris fegyverekkel is felszerelhető dróntengeralattjáróról van szó, ami akár ötven megatonnás atomfegyvert is képes lenne magával vinni, vagyis olyan pusztító erőt képvisel, mint a valaha készült legnagyobb atombomba, a Cár-bomba.

Az újságnak nyilatkozó Rex Richardson szerint egy ilyen eszköz kétféleképpen okozhatna pusztítást:

  • egyrészt, egy 20 és 50 megatonna közötti töltet a megfelelő helyen felrobbantva akár akkor szökőárat is előidézhetne, mint a 2011-es tóhokui földrengés és cunami volt Japánban, ami tizenötezer halálos áldozatot követelt, szélsőséges esetben pedig akár száz méteres hullámokat is okozhatna.
  • Ennél is pusztítóbb lenne viszont a hosszútávú hatása, ugyanis a radioaktív üledék az esővizet is sugárszennyezetté tenné, így éveken keresztül nukleáris eső hullana a part menti városokra.

Hogy mindez csak a hidegháborús pszichológiai hadviselés újabb fejezete, vagy az oroszok tényleg rendelkeznek a technológiával, egyelőre senki sem tudja biztosan, az viszont tény, hogy a fegyver az amerikai kormányzat nukleáris fegyverkészletről szóló jelentésében is szerepelt "Status-6" néven, amely a jelentés szerint egy "interkontinentális, nukleáris fegyverekkel felszerelt, atomhajtású, vízalatti önműködő torpedó" lehet.

A végítélet fegyverével kapcsolatban ugyanakkor furcsa, hogy Putyin az Avangarddal és más fegyverekkel ellentétben a beszédében nem nevezte meg név szerint az önjáró torpedót, és az egész koncepcióról csak meglehetősen nagy vonalakban számolt be.

Ráadásul más szakértők szerint egy ilyen eszköz már elsőre is elég nagy hülyeségnek hangzik: Gregg Spriggs, a Lawrence Livermore National Laboratory szakértője szerint egy ilyen fegyverrel az oroszok csak elpazarolnák az atomfegyvereiket, hiszen egy 50 megatonnás bomba alig 650 kilotonnás erővel sújtana le, ha a víz alatt robban.

A szakértő azt is hozzátette, hogy a legnagyobb atombombák ereje is semmiség azokhoz a természeti erőkhöz képest, amelyek az igazán pusztító szökőárakat előidézik, a már említett Japán földrengés esetében például 9,3 millió megatonnányi TNT energiája szabadult fel, ami nagyságrendekkel erősebb, mint a legnagyobb atomfegyverek. Spriggs szerint tehát ha létezik is ilyen fegyver, az valójában közel sem lenne annyira veszélyes és hatékony, mint ahogy az oroszok igyekeznek beállítani.

És ezt olvastad már?
Több mint 23 ezren jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökségnél