A dinoszauruszok korának idejében éltek.

Kutatóknak százmillió éves mikrobákat sikerült életre kelteniük. A Csendes-óceán déli részén, az 5,7 kilométer mélyen lévő tengerfenék alatti üledékben talált sejtes élőlényeket a Föld legrégebbi élőlényei lehetnek.

A dinoszauruszok korának idejében élt mikrobák 99%-át olyan üledékben találták, amely annak ellenére fennmaradt, hogy ezen idő alatt lényegében alig volt tápanyaga.

A japán Tenger és Földtudományi és Technológiai Ügynökség geomikrobiológusa, Morono Juki  577 napig költötte a mikrobákat laboratóriumi körülmények között, szén és nitrogén élelemforrásokat, ammóniát, ecetsavat és aminosavakat biztosítva számukra. A mikrobák növekedni kezdtek, sokasodtak és sokszínű metabolikus tevékenységet mutattak.

Morno szerint meglepő, hogy „a mikrobák egy nagy része életre kelthető azután, hogy nagyon hosszú ideig volt eltemetve vagy elzárva igen alacsony tápanyag és energiafeltételek közepette”.

A tanulmány társszerzője és és a Rhode Island-i Egyetem óceánkutatója, Steven D'Hondt, szerinte azonban a kutatás legérdekesebb része, hogy

Élet a Földön a Földön kívülről:

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.