Nem kerek, de még csak nem is közelít ahhoz.

Egy szélsőségesen torz formájú bolygóra bukkantak 1800 fényévre a Naprendszertől, a WASP-103b elnevezésű (Naprendszeren kívüli) planéta ugyanis nem kerek, vagy ahhoz közelítő, hanem rögbilabda formájú – a nemzetközi kutatócsoport szakemberei szerint ez az első eset, hogy ilyen deformációt állapítottak meg egy exobolygó esetében.

Valami ilyesmihez hasonlíthat a WASP-103b

Furcsa formáját az okozza, hogy nagyon közel, csaknem 50-szer közelebb van csillagjához, mint a Föld a Naphoz*, emiatt pedig szélsőséges emelkedéseket és süllyedéseket okoz a gravitációs erő, ami olyan erővel rángatja a bolygót, hogy az ilyen szélsőségesen torz formát eredményez.

*Csak viszonyításképpen: a WASP-103b-nek mindössze 22 óra kell ahhoz, hogy megkerülje a Napnál 200 fokkal forróbb csillagját, miközben a Föld 365 nap alatt teszi meg ugyanezt.

A bolygó szokatlan formáját annak megfigyelésével fedezték fel (az exobolygókat kutató Cheops svájci űrteleszkóp segítségével), hogy miként változik a csillag fénykibocsátása, ha elhalad előtte bolygója. A szakértők abból a feltevésből indultak ki, hogy más lesz az elhaladási görbe, ha a bolygó alakja nem focilabdáéra, hanem rögbilabdáéra hasonlít.

(Forrás: ESA, MTI, fotó: ESA)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Precíziós leszállást hajtott végre a SpaceX rakétája egy tengeren lebegő drónhajóra