Az aszteroidaeltérítő űrszonda a Földtől mintegy 11 millió kilométerre fog szándékosan ütközni a célpontjával.

A NASA november 23-án útnak indította – a 330 millió dolláros – DART (Double Asteroid Redirection Test) nevű misszióját. A célja, hogy az űrszonda a bolygónktól mintegy 11 millió kilométerre szándékosan összeütközzön a Föld-közeli, 800 méter átmérőjű Didymos aszteroida körül keringő 160 méter átmérőjű holddal, a Dimorphosszal, megváltoztatva annak keringési pályáját.

A DART jelenleg még csak száguld a célpontja felé – kábé az útja negyedénél jár –, ugyanakkor már beizzította DRACO kameráját, amely decemberben el is küldte az első képeket a földi irányításnak, az amerikai Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumába (Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory, JHU APL) – ezek közül osztottak meg néhányat a nagyvilággal, többek között a következő fotót is:

Lehet, hogy nem erre számítottál, de ne feledd, az űrszonda még több millió kilométerre van az aszteroidától. A kutatóknak ugyanakkor fontos információkat tartalmaz az ominózus kép, segítségével sikerült kalibrálni a DART végső becsapódási célját – a felvételen egyébként a Földtől mintegy 4200 fényévre található Messier 38 csillaghalmaz csillagai láthatóak.

(Forrás, fotó: Johns Hopkins APL, nyitókép: NASA)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Így menekül egy orosz hadihajó az ukrán rakéták elől