Az állami Sputnik News büszkén számolt be róla, hogy az orosz hadsereg tesztjelleggel elkezdte használni a Peresvet nevű lézerrendszert, amiről egy videót is közzétettek. Éppen egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok ultimátumot adott az oroszoknak.

Az egybeesés nem véletlen, hiszen az USA kedden hatvannapos határidőt szabott Oroszországnak, hogy elkezdjék betartani az 1987-ben kötött, közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról szóló megállapodást, amit az amerikaiak szerint az oroszok folyamatosan megsértenek. A megállapodás kiköti, hogy az amerikaiak nem telepíthetnek 500-5500 kilométeres hatótávolságú rakétákat Európába, és hasonló megkötésről rendelkezik a másik fél felé is. Trump október végén lengette be először a paktum felmondását, amire az oroszok azzal a fenyegetéssel válaszoltak, hogy amennyiben az amerikaiak rakétákat telepítenek Kelet-Európába, ezek az országok az oroszok célkeresztjébe kerülnek. Ezt követte a hatvannapos ultimátum, amit az oroszok a jelek szerint azzal próbálnak überelni, hogy nekik meg van lézerágyújuk.

Hogy pontosan mit csinál a lézerágyú (és hogy mennyire működőképes), arról a legtöbb orosz fejlesztéshez hasonlóan nem adtak ki pontos információkat, de az orosz védelmi minisztérium szerint a hadsereg tesztjelleggel már elkezdte használni a Peresvetet.

MiG-31-es repülőgépeken szúrták ki a félelmetes orosz fegyvert

A Kinzhal a hangsebesség tízszeresével száguldva mér pusztító csapást az ellenségre.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Találkoznál a leendő magyar űrhajóssal? Már mondjuk is, hol teheted meg

Így fog kinézni a haldokló Napunk környezete ötmilliárd év múlva

További cikkeink a témában