A Szovjetunió látványprojektjei ma már elhagyatottan lebegnek a tengeren. De mik ezek? És miért nem foglalkozik velük senki?

A Szovjetunió hidegháborús projektjei mai szemmel nézve leginkább egy pénzégetőhöz hasonlítanak. Vegyük például a Buran űrsiklót, ami az amerikai Space Shuttle mintájára készült. A Buran minden szempontból modernebb volt az amerikai vetélytársánál: 1988. november 15-én kétszer kerülte meg a Földet, méghozzá pilóta nélkül. Ez volt a szovjetek csúcstechnológiás űrsiklójának első és egyben utolsó küldetése, mivel a projekt fenntartása túl drágának bizonyult. Sokak szerint az aránytalanul költséges Buran-projekt volt az, ami beverte az utolsó szeget a Szovjetunió koporsójába

A Buran jelenleg a Kazahsztánban található a bajkonuri űrrepülőtéren pihen használaton kívül.

2019-ben két magyar srác beszökött az orosz fennhatóság alá tartozó központba, hogy lefilmezzék az elhagyatott űrsiklót és az Enyergija hordozórakétát. A szigorúan őrzött katonai létesítményben végül elfogták őket, majd a KGB utódszervezete, az FSB megkezdte a kihallgatásukat. A magyarokat végül elengedték, de a bázison készült fotókat és videókat törölték az eszközeikről, csak pár felvételt sikerült megmenteniük.

A Buran tehát egy hangárba került, hogy aztán szépen lassan az enyészeté váljon, egy másik látványprojektnek viszont sokkal szomorúbban alakult a sorsa.

A tengeren bolyongó szörnyetegek

Az ekranoplánok voltak talán a legmenőbb szerkezetek, amik a Szovjetunió technológiai felsőbbrendűségét próbálták demonstrálni a nyugati világ felé. Ezek az elsősorban katonai használatra tervezett járművek se nem repülők, se nem hajók nem voltak. Az ekronaplánok a víz vagy akár a föld felszínén, nagyon alacsony magasságban siklottak úgy, hogy nagy nyomású gázt szorítottak a rövid szárny és a felszín közé. Erre csak haladás közben voltak képesek, tehát álló  helyzetben nem tudtak lebegni.

Mindezek ellenére a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (International Maritime Organization) hivatalosan hajóként jegyezte ezeket a járműveket.

Hadászati szempontból kifejezetten praktikusak voltak az ekronaplánok, mivel menet közben nem értek a vízhez, így a vízalatti műveleteket érzékelő szonárok nem voltak képesek felderíteni őket. Nem véletlen, hogy a szovjetek úgy tervezték ezeket a gépeket, hogy alkalmasak legyenek nukleáris rakéták szállítására és bevetésére is.

Az ekronaplánok fenntartása egy idő után túl drágává vált, ami miatt az állam egyszerűen csak elengedte a kezüket. Ez nem metafora, hanem szó szerint ez történt: ezeket a monstrumokat egyszerűen csak a Kaszpi-tengeren hagyták, mivel már az is túl drága volt az összeomló Szovjetuniónak, hogy kihalásszák és rendszerezzék őket. Így fordult elő, hogy ősszel Oroszországban a tenger partra sodort egy hatalmas ekronaplánt.

Íme, a helyszínen készült videó:

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

Donald Trump full VIP-s helikoptere akár már a tiéd is lehet

Kevesebb mint félmilliárdért megvehetsz egy szeletet a Trump-luxusélményből.

És talán még ezek is:

Új burgert dob piacra a McDonald's

Az lesz a neve, hogy McPlant. Sejtitek már, hogy miért fogják így hívni?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Az Apple elmondta, miért nem szabad rizsbe tenni az elázott telefont

Ezt látni, miközben visszatérünk az űrből a Földre

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés