Ez jelentős felfedezésnek számít.

A Las Vegas-i Nevadai Egyetem (UNLV) kutatói – a chilei Atacama sivatagban működő ALMA obszervatórium segítségével – a GW Orions csillagrendszerben található három csillag körüli három, a bolygóképződés szempontjából kulcsfontosságúnak számító porgyűrűt elemezték, amikor érdekes dologra lette figyelmesek:

egy jelentős, de titokzatos résre a hármas csillaglemezen.

A szakértők a jelenség több különböző, lehetséges okát megvizsgálták, köztük annak lehetőségét is, hogy a rést a három csillag gravitációs ereje hozta létre. Az elemzések szerint azonban jóval valószínűbb és izgalmasabb magyarázat, hogy a lemezen a rést egy – vagy több – nagy tömegű, Jupiterhez hasonlatos bolygó jelenléte okozza.

A gázóriások általában az első bolygók, amelyek egy csillagrendszeren belül kialakulnak. Ezeket követik a szilárd felszínű bolygótestek, az úgynevezett Föld-típusú bolygók.

Bár maga az égitest nem látható, a felfedezések alapján arra lehet következtetni, hogy ez az első olyan bolygó, amely három csillag körül kering.

A következő hónapokban további vizsgálatokat végeznek ez ALMA teleszkópja segítségével, hogy közvetlen bizonyítékokat szerezzenek a jelenség magyarázatára.

Eközben...

Sikerült előállítani a világegyetem legalacsonyabb hőmérsékletét

Igaz, mindössze két másodpercig sikerült tartani, de akkor is.

(Forrás: PhyOrg.com, MTI, fotó: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), ESO/Exeter/Kraus et al.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Eltitkolta a pilóta a depresszióját, szándékosan vezette hegynek a repülőgépet, 150 ember halt meg 2015-ben

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

További cikkeink a témában