Egészen felfoghatatlan méretekről van szó.

Elképzelted már valaha, hogy mekkorák lehetnek az univerzum igazi szörnyetegeinek számító fekete lyukak*? Nem? Nem baj, megtették helyetted a MetaBallStudios srácai, akik YouTube-videójukban állítottak tornasorba néhányat, és továbbra is áll a kijelentésünk, miszerint: egészen felfoghatatlan méretekről van szó.

Gyors magyarázat még a videó előtt, hogy értsd a feliratokat:

  • Schwarzschild radius, azaz Schwarzschild-sugár: (más néven gravitációs sugár) minden tömeggel rendelkező testre megállapítható távolságérték, az égitestek tömegének alternatív mértékegységeként is alkalmazható.
  • Solar Mass, azaz naptömeg: a Napunk tömege, a csillagászatban ezt használják viszonyítási alapként a csillagok és a náluk nehezebb égi objektumok tömegének szemléletessé tételéhez.

* A fekete lyuk...

...a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni. Félklasszikus szemléltetése szerint olyan égitest, amelynél a felszínre vonatkoztatott szökési sebesség eléri vagy meghaladja a fénysebesség értékét. Azonban a fekete lyukban – az eseményhorizont mögött** – nincs valódi égitest: a fekete lyuknak nincs belső szerkezete, kifelé pedig csak a tömege, töltése és perdülete nyilvánul meg.

Sikerült élesíteni a fekete lyukról készített első fotón, fantasztikus eredményt hozott

Nemcsak látványos, de segíthet jobban megérteni a fekete lyukak működését is.

**Az eseményhorizont az általános relativitáselméletben a téridő egy olyan határfelülete, amin túli események már nincsenek hatással a megfigyelőre. Az eseményhorizont mögött elinduló fénysugarak soha nem lépik át az eseményhorizontot, a megfigyelő oldaláról rajta áthaladók pedig nem tudnak visszatérni.

(Forrás: Wikipédeia, fotó: Getty Images)

Ha már hasonlítgatás:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés