Nem akarsz vagyonokat költeni egy jó lemezjátszóra, de már eleged van a CD-ből és a streamből? Akkor ebbe a lejátszóba bele fogsz szeretni.

Nekünk sikerült. A nem túl hangzatos nevű Sony PS-LX310BT ugyanis mindent tud, ha csak a zenehallgatás számodra a fő szempont, és itt jegyeznénk meg, hogy a Sony inkább ne adjon PS nevet semminek a PlayStationön kívül, de mindegy, ők tudják. Ez a lemezjátszó egyszerre egyszerű és érdekes, egyszerre szolgálja ki azokat, akik jó minőségben szeretnének zenét hallgatni, és azokat, akik csak belekóstolgatnának ebbe a vinyl-bizniszbe.

Ez a lejátszó ugyanis kezdjük ott, hogy bluetooth-kompatibilis. Elfelejtheted a kábeleket, ha van egy jó bluetooth-hangfalad, akkor már mehet is rá a zene, és még csak meg sem kell izzadni benne. A lejátszó bal alsó sarkában található egy méretes gomb a párosításhoz, és itt jönnek a szépségek. Ha ugyanis van egy High Resolution Audio fejhallgatód, akkor baromi könnyedén csatlakoztathatod hozzá, és a szoba bármely pontján tökéletes minőségben hallgathatsz zenét.

Ez a mobilitás pedig nagyon sokat ér. Ha az ember nyugodtan szeretne a kanapén tökéletes minőségben zenét hallgatni, akkor nem kell a kábelekkel bajlódni, főleg, ha az a kábel nem túl hosszú. Ugyanez áll a hangszórókra is: ha az embernek van egy megfelelő minőségű, vagy jobb esetben nagyon felső kategóriás bluetooth-hangfala, akkor simán, kábelek nélkül át tudja játszani rá a zenéit, persze az audiofilek most fogják a fejüket, hogy úristen, hát a kábelek minősége is számít, nem hogy még kábelmentesek legyünk, de fogjuk fel ezt egy kicsit másképp.

Tegyük fel, valaki nagyon vonzódik a vinylekhez, de nem akar egyelőre egy vagyont költeni rá. Itt ez a lejátszó, amit nagyjából 60.000 Ft-ért be lehet szerezni, ami egyébként ezért a lejátszóért konkrétan röhej. Tudásban és minőségben kb. a dupláját éri. Egyszerű, nagyon letisztult kinézettel és szuper hanggal ennyiért nem nagyon lehet kapni semmit, ami a közelébe érne.

Persze ehhez az kell, hogy szeresd ezt a teljesen puritán dizájnt, amit egyébként szinte mindenki imád, nincs túlspilázva, bárhová is teszed, jól néz ki. Funkciók terén sincs túlbonyolítva, ha nem akarsz folyamatosan, vagy leginkább sehogy sem vinyleket lehúzni mp3 vagy FLAC formátumba, akkor pont azt tudja majd, amit egy belépő szintű lemezjátszónak tudnia kell. Lemezt lejátszani az árához képest szuper minőségben.

Fent csak a lemezméret és a sebesség beállítására találsz két kapcsolót, illetve a másik oldalt a bluetooth csatlakozáshoz szükséges gombot, ami gyönyörűen tette a dolgát, minden eszközünkkel pillanatok alatt párosítottuk. Kipróbáltuk High Resolution Audio fülessel és „bénább” hangszóróval is, és meglepő dolgokat tapasztaltunk.

A teljesen alapszintű bluetooth hangfallal is érezhetően jobban szólt, mint egy átlagos lejásztó, de azt azért hiba lenne állítani, hogy akár egy ilyen rosszabb hangfalhoz is érdemes megvenni. Mert minek vennéd. A lényeg mindig az, hogy a lehető legjobb hangzást hozd ki egy lemezjátszóból, és bár tény, hogy azért egy felső kategóriás lejátszó keresztbe lenyeli, azért minden tartományban jobban szólt, mint a hasonló árkategóriájú társai, de pár . Ezért nem is feltétlenül a belépő szintre kellene tenni, hanem némileg fölé.

Viszonylag könnyű, és láthatólag a Sony az anyaghasználaton próbált meg spórolni, de ez a hangzásban nem érezhető. Kipróbáltuk klasszikus Rolling Stonesszal, David Bowie-val, Pet Shop Boysszal, sőt, még az új Ed Sheeran-albummal is, nem nagyon tudtuk megfogni semmilyen stílusban sem. Főként akkor lett teljes a boldogságunk, amikor a profi fülest rácsatlakoztatva kezdtünk zenét hallgatni, mert akkor aztán végképp megevett minket a szétáradó zene, egyszerűen el sem hiszi az ember, hogy egy 60.000 Ft körüli vinyl lejátszó ilyen telt hangzásra képes. Nyilván kell hozzá egy megfelelő erősítő és egy jó hangfal is, de ha csak fülesed van, ráadásul vezeték nélküli, de felső kategóriás, akkor is teljes lehet a boldogság.

Ha akarod PC-re is csatlakoztathatod USB-vel, de miért tennéd. Beépített előerősítővel van ellátva, teljesen automatikusan vezérelt, azaz csak megnyomod a Start gombot, és már forogni is kezd a lemez, neked már semmi más dolgod nincs, csak hallgatni a zenét. Annak is tökéletes, aki csak ismerkedni akar a vinylekkel, és annak is, aki csak egy egyszerű, de nagyon jó hangzásra képes lejátszót szeretne. Már egy átlag bluetooth hangfalnál is érződik a sima stream vagy CD és a vinyl közti hangzáskülönbség, képzeld, milyen hogyha normális erősítőre és jó hangfalra rakod. De hát ennek pont ez a lényege. Elkezdheted vele kicsiben, aztán fejlesztheted a szettet a csillagos égig. Csak arra vigyázz, hogy ha egyszer belevágsz, onnantól már nincs visszaút.

És ezt olvastad már?
Új űrverseny, algoritmikus gondolkodás és retro gamerek