Mennyi 75-nek a 4%-a? Hát 4-nek a 75%-a? Ha úgy érzed, hogy a másodikat sokkal könnyebben ki tudtad számolni, akkor van egy jó hírünk, ugyanis a két eredmény ugyanannyi (azaz 3), és ez az egyszerű trükk bármilyen számpárral működik.

Vagyis ha túl nehéz kiszámolni egy adott szám százalékát, sokszor elég, ha felcseréled a két számot, és máris sokkal egyszerűbbé válik a helyzet. Ezt figyeld:

  • 50-nek a 18%-a? Honnan a francból tudjuk? 18-nak az 50%-a? Természetesen 9.
  • 25-nek a 64%-a? Nahaggyálmár! 64-nek a 25%-a? Hát persze, hogy 16!

Ben Stephens on Twitter

Fascinating little life hack, for doing percentages: x% of y = y% of x So, for example, if you needed to work out 4% of 75 in your head, just flip it and and do 75% of 4, which is easier.

A matematikai atombombát Ben Stephens dobta le Twitteren, az internet pedig azonnal felrobbant a boldogságtól, bár sokakban felmerült a jogos kérdés, hogy ezt vajon miért nem tanítják az iskolában.

Sandhya Ramesh on Twitter

@stephens_ben @AliumBritt This sounds like something everyone should ideally have known in high school but I'm today years old when I realized I can't think in even basic math

The Power Principle (back in production) on Twitter

@stephens_ben @Shehzaadi_kris GGGAAAHHHHHHHHH EVERY TEACHER I EVER HAS FAILED ME, AND I DON'T MEAN MY GRADES

Nigel Daniel on Twitter

@stephens_ben @Shehzaadi_kris My calculator just blew up

Magical Maths Notts on Twitter

@stephens_ben Whoa...I teach Maths at primary level and had never realised this. 50% blown away/50% going DOH! https://t.co/4yhxgFSgDq

Persze az okostelefonok elterjedése azért sokat levesz a módszer értékéből, és tény, hogy nem is minden esetre nyújt megoldást (mennyi 18-nak a 18%-a? Na?), de azért jó néhány helyzetet el tudunk képzeli, ahol jól jöhet ez az egyszerű trükk.

(Fotó: Pixabay)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában
Sikeres nők a szoftveriparban - ilyen volt a Lányok Napja a memoQ-nál
Hirdetés