Menten sótömböt nyalunk, ha tényleg Bex, a robotkecske lesz a közlekedés és a szállítás jövője.

Mind ismerjük a Boston Dynamics humanoid és kutya robotjait, az utóbbi a koronavírus idején kapott is feladatokat a járvány elhárításához. Spot, a kutya elég sokoldalú, de akad, amit nem tud, ezért a Kawasaki úgy döntött, egy másik állatból merít ihletet egy olyan robothoz, ami nemcsak dolgokat, de embereket is képes a hátán cipelni.

Néhány kultúrában cipekedésre használják a kecskét, és pontosan erre szánta a Kawa is Bexet – a név vadkecske, az Ibex rövidítése. A kecskék képesek a fizikai törvényeit meghazudtolva felhágni meredek, sziklás hegyekre. Az egyenetlen terepen való navigálás ma már a legtöbb robotikai cég számára megoldott probléma, Bex is képes erre, de nem ez a legfőbb erénye.

Sík terepen Bex képes térdre ereszkedni, majd kerekeken gurulni, ahelyett, hogy galoppban haladna a céljához. Ezzel javul az egyensúlya, miközben a hátán utazó ember számára is kényelmesebb.

Arról nem beszélve, hogy felszállni is könnyebb így rá, tehát valóban arra tervezték, hogy embert szállítson. Van viszont két apróbb probléma: a prototípus a hírek szerint elég kényelmetlen a „kecskelovagláshoz”, másrészt akkor már miért nem egyből motorozunk?

Azért a Kawasakinál sem ettek, hm, meszet: a prototípust fejlesztik, és modulárisra tervezték, hogy a gazdák és az üzemeltetők eltávolíthatják a kecske-kinézetet nyújtó alkatrészeket, és helyettesíthetik azokat a teherbíró képességet növelő alkatrészekkel.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés