A Tesla most éppen az energiaipart forradalmasítja

El nem tudjuk képzelni, milyen lehet Elon Musknak lenni, aki úgy kel fel reggel, hogy "na, ma mit forradalmasítsak?" Kocsik megvoltak, űrkutatás, tömegközlekedés folyamatban, akkor legyen mondjuk az áram, azt sokan szeretik. És lőn, a Powerwall.

Miért van szükség az energiaipar forradalmasítására? Musk szerint azért, mert ma az áram nagy része így készül:

Ami nem csak, hogy túl sokba kerül, de még egy csomó szén-dioxidot is termel, pedig arra aztán senkinek nincs szüksége. Mindeközben meg van nekünk itt egy kimeríthetetlen fúziós reaktorunk, ami teljesen ingyen termeli az energiát még úgy ötmilliárd évig. Akkor miért nem inkább azt használjuk?

A válasz Musk szerint nagyon egyszerű: mert a nap nem süt éjszaka, a mai akkumulátorok pedig túlságosan bénák ahhoz, hogy folyamatos napsütés nélkül ellegyünk velük. Ebből talán már kitalálod, hogy a Tesla egy olyan akkumulátort készített, amivel szerintük ez a probléma végre kiküszöbölhető.

Ez lenne a Powerwall, amely 7-10 kWh áramot képes egyszerre tárolni, ráadásul szép, és viszonylag olcsó is. Ha fellapozzuk az interneten az EDF Démász statisztikáit, akkor láthatjuk, hogy egy átlagos magyar háztartás éves fogyasztása nagyjából 2300 kWh, az napi 6,3 kWh, tehát a Powerwall kapacitása simán elég arra, hogy 2-3 napig üzemeljen róla egy háztartás, nyáron akár még tovább is. Nem tűnik tehát túlzásnak Musk azon állítása, hogy az akksi akár teljesen önellátóvá teheti a háztartásokat.

De mennyiért? Mivel a 7 kWh-s Powerwall háromezer dollárba (vagyis nagyjából 800 ezer forintba kerül), így a napelemek beszerzésével együtt ma még legfeljebb évtizedes távlatokban térülne meg egy ilyen befektetés. Ez egy amerikainak mondjuk még így sem vállalhatatlan összeg az önállóságért cserébe, ráadásul ha az áram ára a következő évtizedekben folyamatosan emelkedik (ami valószínű), akkor egyre inkább megéri majd beruházni a saját áramba.

Ennél is nagyobbat szólhat viszont a Tesla másik fejlesztése, a PowerPack, amely egy kifejezetten cégeknek létrehozott, 100 kWh-s akkumulátor. Mivel a Powerpack Musk szerint "a végtelenségig bővíthető", így több PowerPack felhalmozásával akár egész települések áramellátása is megoldható, amit a Tesla azzal demózott, hogy a keynote teljes áramellátást az épület tetején felállított PowerPackokból biztosították.

Ha érdekel a teljes, 18 perces bemutató, akkor azt a lenti videóban tudod megnézni. Szerintünk érdemes, mert Elon Musk messze a legszimpatikusabb és legközvetlenebb cégvezér, aki valaha színpadra állt, a mobilgyártók keynote-jaitól megcsömörlött embernek igazi felüdülés ilyen szórakoztató és laza előadást látni.

(Fotó: AFP, Wikipedia)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon