A kutatók szerint ez az egyik legfontosabb felfedezés.

Kínában találtak egy 146 ezer éves emberi koponyát*, amiről a kutatók azt feltételezik, hogy egy eddig ismeretlen, teljesen új emberfajé lehet

– és egyben úgy tartják, ez lehet a legközelebbi evolúciós rokona a modern embernek, az eddig ismert ősemberek közül, mint a neandervölgyi vagy a Homo erectus.

* Még 1933-ban bukkant a leletre egy híd építésekor egy építőmunkás az észak-kínai Hejlungcsiang tartományban lévő Harbinban, ám kútjában elrejtette és csak halála előtt árulta el létét hozzátartozóinak. Ők hívták fel a kutatók figyelmét a fosszíliára.

A Homo nem eddig fellelt koponyafosszíliái között ez a legnagyobb koponya, amelynek a kutatók a Homo longi, azaz sárkány ember nevet adták. Ez a csoport mintegy 146 ezer éve élt Kelet-Ázsiában.

A koponya hatalmas az emberi fajokhoz tartozó átlagos méretű koponyákhoz képest, agya viszont nagyjából hasonló nagyságú. A sárkányembernek nagy, szinte négyzetalakú szemgödre volt, sűrű szemöldöke, széles szája és hatalmas fogai. Ez az egyik legteljesebb ősember fosszília, amelyet valaha találtak.

A The Innovation című folyóiratban publikált tanulmányok egyik szerzője, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa és az emberi evolúció egy vezető szakértője, Chris Stringer professzor elmondta:

„Ez az egyik legfontosabb felfedezés az emberi fosszíliák tekintetében. Ez az emberiség egy különálló ága, amely nem a modern emberré válás útján volt, hanem egy hosszú, különálló ágat képviselt, amely abban a térségben fejlődött több százezer évig, majd kihalt.”

A kutatók szerint a felfedezés átírhatja az emberi evolúció történetet

Elemzésük szerint a faj jóval szorosabb rokonságban állt a Homo sapiensszel, mint a neandervölgyi ember, a Kínai Tudományos Akadémia professzora, Ni Hszi-jün szerint

„rég elveszett testvérvonalunkat találtuk meg”.

Eközben...

Egy idegen civilizáció figyelheti a Földet, a világhírű fizikus szerint ez nem jelent jót

Avi Loeb szerint két forgatókönyv létezik arra, hogy mit akarhatnak tőlünk a földönkívüliek, egy jó és egy rossz.

(Forrás: BBC News, MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Van egy szó, ami 189 ezer(!) betűből áll, mégsem ez a világ leghosszabb szava

További cikkeink a témában