Az Apple-nek nem volt nehéz dolga, amikor a csütörtökön bemutatott MacBook Pro újdonságait kellett felsorolni: a modellszériát utoljára négy évvel ezelőtt frissítették, vagyis ha nagyon biztonsági játékot játszanak, akkor is egy minden elemében megújult gépet mutogathattak volna körbe. Szerencsére nem így történt.

A gépnek tényleg szinte minden négyzetcentimétere megújult a 2012-es modellhez képest, egy kivétellel: a kijelző felbontása nem változott, ami nem is csoda, hiszen a 13 colos kijelző 2560x1600-as és a 15 colos kijelző 2880x1800-as felbontásán nincs is igazán mit javítani.

Teljesítményben már annál számottevőbb a különbség, hiszen még a gyengébbik, 13 colos modell is a legújabb i5-ös Intel procival, integrált Intel grafikus chippel és 8 GB RAM-mal érkezik. A 15 colos modellben i7-es Intel proci, Radeon Pro GPU és 16 GB RAM van.

Az Apple sok mindent átvett a tavaly bemutatott MacBookból is, ilyen például a nyomásérzékeny érintőpad vagy a pillangó mechanizmussal működő billentyűzet. Amit (szerencsére) nem vettek át a sima MacBooktól, az a csatlakozók véges száma, a MacBook Próban ugyanis négy darab Thunderbolt port is van, sőt, az iPhone-nal ellentétben még a jack-csatlakozónak is sikerült helyet szorítani a gépben.

A legnagyobb újdonság mégsem ez, hanem a billentyűzet tetején elhelyezett Touch Bar, ami gyakorlatilag egy, az egész klaviatúra hosszában végigfutó érintőképernyő, és attól függően jelennek meg rajta a különböző gombok, hogy milyen programot használunk.

Böngészés közben például feldobja a mentett oldalakat, rajzolásnál színpalettaként funkcionál, chatelés közben prediktív szövegbevitelt tesz lehetővé, de akár emojikat vagy a kedvenc oldalainkat is megjeleníthetjük rajta. A Touch Bar széle egyben Touch ID-ként is funkcionál, így az ujjlenyomatunkkal jelentkezhetünk be a gépbe vagy válthatunk a felhasználók között.

Az új gépek közül a legolcsóbb, Touch Bar nélküli 13 colos modell 1499 dollártól lesz kapható, a Touch Barral és valamivel erősebb procival szerelt 13 colos modell ára 1799 dollártól indul, a 15 colos MacBook Próért pedig legalább 2399 dollárt kell majd fizetni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában