Az esti égboltot nézve békésen ragyogó csillagokat látsz – de az univerzum egy nagyon is aktív, mozgalmas hely. És erről már egy remek videó is van.

Hozzászoktunk a NASA lehengerlő űrfotóihoz, de még az ő mércéjükkel is bámulatos az éjszakai égbolt egészéről készített, 12 évet felölelő timelapse videó. A képeket a NEOWISE (Near-Earth Object Wide Field Infrared Survey Explorer, Föld-közeli objektumok nagy látszószögű felfedezője) űrteleszkóp készítette, amelyet 2009-ben indítottak útnak, még csak WISE néven, a Naprendszeren kívüli világegyetem tanulmányozására.

Két év után átprogramozták a WISE-t a Föld-közeli objektumok – köztük aszteroidák és üstökösök – követésére, ezért át is nevezték az eszközt.

Azóta a NEOWISE adatai segítségével a tudósok felbecsülhetetlen értékű betekintést nyerhetnek az égi objektumok mozogásaiba és változásaiba az idő múlásával. Megfigyelhetik a csillagok robbanását, a vándorlásukat, de akár gázzal teli fekete lyukakat.

„Ha kimegyünk a szabadba, és felnézünk az égboltra, úgy tűnhet, hogy ott minden állandó. De ez egyáltalán nem így van” – mondja Amy Mainzer, az Arizonai Egyetem csillagásza, a NEOWISE vezető kutatója.

A NEOWISE mérései több százmillió objektum helyét mutatják, valamint a mindegyikük által kibocsátott infravörös fény mennyiségét. Ezen információk elemzésével aztán kideríthető, hogy mit csinál egy-egy objektum.

A teleszkóp félévente (ennyi idő alatt teszi meg a Nap körüli út felét) gyűjt be egy egész égboltnyi adatot, amiből a csillagászok térképet készítenek, most pedig 18 ilyen térképet összeillesztve alkották meg a fenti timelapse-et.

„A csillagok fellángolnak és felrobbannak – magyarázza Mainzer. – Aszteroidák suhannak el mellettünk. Fekete lyukak tépik szét a csillagokat. Az Univerzum egy nagyon mozgalmas, aktív hely."

Többet is megtudhatsz a projektről a NEOWISE projekt honlapján.

(Forrás: Space.com, borítókép: a NEOWISE infravörös képeiből összeállított mozaik, NASA/JPL-Caltech/UCLA)

Ez is érdekelhet:

Ez történne az emberi testtel, ha szkafander nélkül lépne a világűrbe

Nem teljesen az, mint ahogy a filmeken ábrázolják.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában