Még 2006-ban volt hozzá szerencséje a Hubble-nek.

2006. július 26-án a Hubble űrteleszkóp egy korábban sohasem látott csillagászati eseményt örökített meg: azt, ahogy az Uránusz öt legnagyobb holdjának egyike, az Ariel árnyékot vet a bolyóra, pontosabban annak felhőzetére. Ha akkor az Uránuszon tartózkodtunk volna, teljes napfogyatkozásnak lehettünk volna a szemtanúi, vagyis annak, hogy az Ariel rövid időre eltakarja a Napot:

Miért olyan különleges? Mert a holdjai úgy keringenek az Uránusz körül, hogy ritkán vetnek árnyékot annak felszínére. Ez pedig azért van így, mert a bolygó forgástengelye majdnem a keringési síkjában van, vagyis a planéta lényegében az oldalára billenve forog, a Naprendszer többi bolygójához képest 90°-kal eldőlve. Mindemellett az Uránusz holdjai az egyenlítője felett keringenek a bolygó körül, így pályájuk csak 42 évente igazodik a Naphoz. Tehát a jelenség igencsak ritka, közel fél évszázadot kell várni rá, legutóbb, 1965-ben volt ilyen, akkor viszont még nem állt rendelkezésre megfelelő technológia egy ilyen kép elkészítéshez.

(Forrás: NASA / Hubblesite, fotó: NASA)

Ez is érdekelhet:

Így néz ki 300 millió kilométerről, ahogy a Hold megkerüli a Földet

A Mars körül keringve készítette a felvételt az ESA űrszondája.

Így fog kinézni, amikor belénk ütközik a 396 000 km/órás sebességgel közeledő Androméda-galaxis

Fotókon a frontális kozmikus karambol, amilyen a Tejútrendszerre is vár.

Fotón a hatalmas lyuk, amit a SpaceX rakétája ütött a Föld légkörén

Egy több száz kilométer nagyságú vérvörös folt, ami amellett, hogy látványos, szerencsére ártalmatlan is.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés