A fiatal csillag jelenleg is gyűjti az anyagot a körülötte lévő por- és gázkorongból, amiben bolygókezdemények is kialakulhatnak.

Rég nem látott kristályokat sikerült megfigyelnie az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének (CSFK CSI) munkatársai által vezetett nemzetközi kutatócsoportnak, amikor a James Webb-űrtávcsővel, egészen pontosan annak kivételes érzékenységű MIRI műszerével (Mid-Infrared Instrument, magyarul: közép-infravörös berendezés), amikor az EX Lupi jelű fiatal csillag korongját vizsgálta:

az EX Lupi 2008-as kitörésekor létrejött kristályos szilikátokat azonosítottak, valamint az élet kialakulásához szükséges gázmolekulák – többek között szén-monoxid és vízpára – jeleit is észlelték a csillag korongjának infravörös színképében.

A Nap kistestvérének is tekinthető EX Lupi mindössze néhány millió éves, tömege pedig csupán 60%-a a Napénak. A csillag jelenleg is gyűjti az anyagot a körülötte lévő por- és gázkorongból, amiben üstökös- és bolygókezdemények is kialakulhatnak.

Először 2008-ban egy ilyen kitörés során figyelték meg első ízben kozmikus körülmények között, hogy az amorf szerkezetű szilikátszemcsék kristályossá alakultak, vagyis szerkezetük rendezetlenből rendezetté vált. Ez a folyamat a kitörés során felszabadult hő hatására zajlott le a korong belső részén, a csillagtól mért 1 csillagászati egységen, vagyis az átlagos Nap-Föld távolságon (150 millió km) belül. A kitörés 2008-ban befejeződött, a frissen keletkezett szilikátkristályok pedig a kutatók feltételezése szerint a csillag- vagy korongszél hatására elindultak kifelé. A csillagászoknak az elmúlt 15 évben azonban nem volt olyan eszközük, amivel a lassan hűlő kristályok gyenge jeleit detektálhatták volna, de

a James Webb űrteleszkóp segítségével a kutatók most bizonyítékot találtak arra, hogy a 2008-as kitörés során létrejött, akkor még forró kristályok 2022-ben még mindig ott voltak a korongban, ekkor azonban már 3 csillagászati egység távolságra jártak a csillagtól.

Érdekes módon az EX Lupi korongjában éppen ebben a távolságban található a jégvonal (hóhatár), ahol a hőmérséklet elég alacsony ahhoz, hogy a víz megfagyjon. A most újra felfedezett kristályos porszemcsék, melyekről a kutatóknak 15 évig nem volt információjuk, 2022-re tehát a csillag körüli korong hidegebb részére érkeztek, így eléggé lehűltek ahhoz, hogy jégburok rakódjon rájuk. Ezek a szemcsék idővel beépülhetnek a keletkező bolygókba és jeges üstökösmagokba, melyeknek a víz- és szén-monoxid-jég mellett a kristályos szilikátok a legfontosabb összetevői. Az új megfigyelések így arra is magyarázatot adhatnak, hogy miért olyan gyakoriak a naprendszerbeli üstökösökben a kristályos szilikátszemcsék.

Az EX Lupi korongjáról készült páratlan felbontású infravörös színképben a kutatók számos gázmolekula ‒ többek között szén-monoxid, szén-dioxid, hidrogén-cianid, acetilén és víz ‒ jelét is azonosították. Ezek a molekulák fagyottan az üstökösöket, gáz formájában pedig a kialakulóban lévő bolygók légkörét építhetik fel, és további kémiai folyamatok során akár az élet számára létfontosságú komplexebb molekulákat is alkothatnak.

Az EX Lupi körüli korong infravörös színképe a James Webb-bel készített felvételen. A kutatók számos molekula és szilárd porszemcse színképi jelét azonosították (Forrás: Kóspál et al., 2023)

(Forrás: ELKH, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Találtak egy Mount Everest-méretű aktív vulkánt a Vénuszon, és ez fontos jelentőséggel bír

Egy harminc évvel ezelőtt megsemmisült űrszondának köszönhető a felfedezés.

Lett egy új holdja a Földnek

De csak 50-100 évig marad a Föld holdja.

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában