Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tudományos adatokat, valamint valódi fotókat felhasználva – némi vizuális effekttel megfűszerezve – alkották meg a Baltimore-i Space Telescope Science Institute (Űrtávcső Tudományos Intézet) és a pasadenai Infrared Processing and Analysis Center (Infravörös Feldolgozó- és Elemző Központ) szakemberei az egyik legrészletesebb animációt, amely révén az Orion-köd mágikus világában kalandozhatunk.

Ez pedig lehetővé teszi többek között az egyszerű földi halandó számára azt, hogy újszerűen megtapasztalja és megismerje az univerzumot. De a fejesek sem ok nélkül tanulmányozzák az égbolt egyik legfényesebb gázfelhőjét, amely még szabad szemmel is látható.

A nebula nagyjából 1350 fényévre van tőlünk, és mindössze 2 millió éves, tehát nagyon fiatalnak számít – összehasonlításképp: bolygónk mellette igazi öreg motoros a maga 4,55 milliárd évével. Szóval az Orion-köd részletes feltérképezése remek lehetőséget biztosít a tudósoknak a csillagok létrejöttének a tanulmányozására – így ahhoz a nagy kérdéshez is közelebb juthatunk, hogy egészen pontosan milyen folyamatok játszódtak le Napunk születésekor. A felvétel egyébként azért is érdekes, mert nemcsak a látható fényben, hanem az infravörös hullámtartományban rögzített fotókat is egyaránt megjeleníti előttünk.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!
Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!
Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.