Csillagászok „élőben” követhették, ahogy egy vörös szuperóriás a gyors önpusztítása végén összeomlik, ez pedig nem várt eredményt hozott.

Először sikerült megfigyelni valós időben egy vörös szuperóriás robbanással végződő haláltusáját: a hatalmas csillag gyors önpusztítása végén összeomlott és II-es típusú szupernóvává vált – ez csak illusztráció, hogy jobban el tudd képzelni, miről beszélünk:

Egy szakértői csoport két Hawaiin lévő teleszkóp segítségével végezte a fiatal szupernóvákat vizsgáló kutatást (Young Supernova Experiment, YSE), és ennek során figyelhették meg az ominózus, a Földtől mintegy 120 millió fényévre található, a Napnál tízszer nehezebb vörös szuperóriás utolsó 130 napját, ami végül egy halálos detonációval végződött.

„Soha korábban nem figyelték meg egy vörös szuperóriás szupernóva előtti aktivitásának közvetlen észlelését egy átlagos 2-es típusú szupernóvában. Ez az első alkalom, hogy láthattuk, amint egy vörös szuperóriás felrobban”

– mondta a tanulmány vezető szerzője és a Berkeley-ben lévő Kaliforniai Egyetem munkatársa, Wynn Jacobson-Galán, aki hozzátette, hogy ez valódi áttörés annak megértésében, hogy mi történik a nagytömegű csillagokkal a haláluk előtti pillanatokban.

A felfedezés ellentmond a korábbi elméleteknek, amelyek a vörös szuperóriás fejlődéséről alakultak ki a robbanása előtt közvetlenül:

korábban ugyanis a megfigyelt vörös szuperóriások mindegyike viszonylag nyugodt volt a robbanás előtt, nem mutatták jelét erőteljes kitöréseknek vagy fénykibocsátásnak.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: PhysOrg.com, MTI) 

És ezt olvastad már?
Precíziós leszállást hajtott végre a SpaceX rakétája egy tengeren lebegő drónhajóra