A kínai vállalat ugyanis merész lépésre szánta el magát: egy amerikai szövetségi bíróságon beperelte az amerikai kormányt, így ha tényleg van valami a tarsolyukban, akkor azt hamarosan kénytelenek lesznek bemutatni.

Tegyük hozzá, erre nem sok esély van. Az amerikai kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva évek óta akadályozza a Huawei térnyerését az Egyesült Államokban, ám ahogy az a sajtótájékoztatón is elhangzott, eddig semmilyen konkrét bizonyítékkal nem álltak elő. A kínai cég számára az utolsó csepp a pohárban a tavaly életbe lépett Nemzeti Védelmi Engedélyezési Törvény (NDAA) volt, ami egyszerűen megtiltotta a kormányhivatalok dolgozóinak a Huawei-eszközök használatát. A cég jogászai szerint ez a lépés ütközik az amerikai alkotmánnyal, hiszen lehetővé teszi, hogy tárgyalás nélkül ellehetetlenítsenek valakit.

A Huawei és az amerikai kormány csatája az elmúlt időszakban rohamléptekkel eszkalálódott: a Trump adminszitráció nemrég például arra próbálta rávenni a szövetségeseit, hogy az 5G-s hálózatok kiépítésekor ne vegyék igénybe a Huawei technológiáját, a Huawei pénzügyi vezetőjét pedig (szintén amerikai közbenjárásra) decemberben letartóztatták Kanadában. Az amerikai igazságügyi minisztérium emellett januárban vádat emelt a Huawei ellen, amelyben többek között ipari kémkedéssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolták a kínai technológiai óriást.

A Huawei reakciója mindezeket figyelembe véve okos lépésnek tűnik, hiszen ezzel rákényszerítik az amerikai kormányt, hogy bíróság előtt kelljen bemutatniuk a bizonyítékokat arra nézve, hogy a Huawei nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Persze ha kiderül, hogy az amerikaiknak tényleg van valamilyen bizonyítékuk a Huawei ellen, akkor rosszul is elsülhet a dolog, de erre, az eddigieket figyelembe véve, elég kevés az esély.

(Fotó: Getty)

És ezt olvastad már?
80 ezer éve nem járt erre az az üstökös, ami most szabad szemmel is jól látható lesz