Rövid időn belül megjelent.

Múlt hét szombaton magyarországi idő szerint kora reggel a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Tonga-szigetek térségében kitört egy tenger alatti vulkán, a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, amely miatt szökőárriadót is elrendeltek. A vulkán hamufelhője 20 kilométeres magasságba tört, hatalmas robaját több mint ezer kilométeres távolságban is hallották:

A vulkánkitörés miatt hirtelen kialakuló légköri nyomáshullám körbeérte a Földet, bolygónk minden egyes pontján érzékelték – a tőle mintegy 17 ezer kilométere fekvő Magyarországot az esti órákban érte el –, vagyis gondolhatod, hogy milyen hatalmas erővel lépett akcióba a tűzhányó. A NASA egyik vezető tudósa, James Garvin becslése szerint

a tongai víz alatti vulkánkitörés mintegy 500-szor erősebb volt, mint a második világháború idején Hirosimára ledobott atombomba robbanása.

Ezek után már nem is meglepő, hogy elképesztő villámaktivitást regisztrált a tűzhányó körzetében a WWLLN villámdetektor-hálózat*, annyira, hogy

a kitörést követően rövid időn belül villámgyűrű jelent meg a vulkán 300 kilométeres körzetében.

A következő videóban a sárga pöttyök (kis keresztek) mutatják az egy perc alatt lecsapó villámokat. Bő fél órával a kitörés és fél órával az első villámok megjelenése után a villámgyűrű átmérője 300 kilométer – a teljes kép kb. 500 kilométer kiterjedésű, a zöld foltok a szigetek, a kék árnyalatai a tenger mélységét mutatják:

Ez persze nem szokatlan dolog, pontosan az okát ugyan nem tudni, de a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a tűzhányóból gyorsan felszálló hamufelhő a forgószelekhez és víztölcsérekhez hasonlóan a villámokat előidéző töltést hozhatnak létre.

* A WWLLN, vagyis a World Wide Lightning Location Network rövidítése, a Seattle-i székhelyű University of Washington vezette hálózatnak az ELTE Természettudományi Karán működő kutatócsoport is alapító tagja, és a lágymányosi campuson működő antennájával részt vesz annak adatszolgáltatásában is. A WWLLN mind időben, mind térben jóval pontosabban és jóval több villámot detektál, mint más, publikusan elérhető szolgáltatások.

(Forrás: NPR, ELTE TTK, fotó: )

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Meglepő dolgot műveltek a holdi talajjal
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!