Nem szívesen lennénk eltévedt csótány Richard Branson kéglijében, ugyanis az extravagáns milliárdos nem alapszintű lángszórót tesztelget a sivatagban - igaz, ő ezt rakétának hívja, és arra használná, hogy műholdakat állítson vele Föld körüli pályára pofátlanul olcsón.

Bár a SpaceX legnagyobb konkurensét a SpaceShipTwo balesete erősen visszavetette az embereket szállító űrhajók fejlesztésében, más területeken azóta is rendületlenül haladnak előre: a fenti videón a LauncherOne program első fázisú rakétáját, a NewtonThree-t láthatjuk tesztelés közben, amivel a tervek szerint 2016-tól kisebb (kétszáz kilogramm alatti) műholdakat fognak feljuttatni az űrbe - sokkal olcsóbban, mint amennyibe eddig a műholdak fellövése került.

Ezt úgy érik el, hogy a rakétát nem közvetlenül a földről lövik ki, hanem egy hordozó-repülőgép felviszi 15 ezer méter magasra, és onnan indítják útnak. Az egyetlen bökkenő, hogy a Virgin Galactic jelenlegi hordozórepülője, a White Knight Two nem alkalmas ilyen faladatra, így Bransonéknak sürgősen le kell akasztaniuk valahonnan egy nagyobb repülőt, ha jövőre tényleg el akarják indítani a programot.

És ezt olvastad már?
Egy professzor elárulta, mi az egyetlen dolog, amit semmiképp se csinálj aszteroidabecsapódáskor