Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Elérhető a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása, ha azonnal megkezdődik a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása – mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport számítógépes modellezéssel.

A Leedsi Egyetem szakemberei által vezetett tudóscsoport azt vizsgálta, hogyan alakul a globális hőmérséklet, ha a fosszilis tüzelőanyagokra alapuló infrastruktúrát elkezdték volna megszüntetni múlt év végétől. Feltételezett forgatókönyvük szerint a fosszilis üzemanyagú erőműveket, gépjárműveket, repülőgépeket, hajókat és ipari infrastruktúrát – amelyek a globális szén-dioxid-kibocsátás 85 százalékért felelősek – szenet egyáltalán nem használó alternatívákkal váltják fel élettartamuk végeztével, akkor, amikor nagyobb mértékű felújításokra lenne szükségük.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint ha ez a folyamat megkezdődött volna múlt év végén, és a szén-dioxid-kibocsátás egyenes arányban csökken, akkor 64 százalék lenne az esély arra, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fok alatt lehet tartani az iparosodást megelőzős időszakhoz képest.

A kutatások szerint még belül vagyunk azon a határon, hogy elérjük a forgatókönyvünk által felvázolt modellt annak ellenére, hogy múlt év végén nem kezdtük el a fosszilis infrastruktúrák fokozatos felszámolását.

– magyarázta Chris Smith, a tanulmány vezető szerzője. A kutatók elismerték, hogy tanulmányukban nem vették figyelembe azt, ha a következő évtizedekben bármilyen nagymértékű borulás következik be a klímában, mint például nagy mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe az örökfagy birodalmának jelentős mértékű olvadása miatt.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.