Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem is gondolnánk, mennyi energiát pocsékolunk el a lakásunkban nap mint nap, pedig egy felkapcsolva felejtett lámpa, vagy a kikapcsolt tévé is rengeteg áramot fogyaszthat fölöslegesen. Erre nyújt megoldást a MeterPlug, aminek használatával az okostelefonunkon követhetjük nyomon, hogy mennyit fogyasztanak a lakásunk elektromos berendezései.

A MeterPlug egy formás dobozka, melyet egyszerűen csak be kell dugni a konnektorba, aztán ebbe kell az elektromos fogyasztót csatlakoztatni. A készülék belsejében többek közt egy minimális energiafelvételű Bluetooth 4.0 kontroller is található, mely vezetékek használata nélkül továbbítja az aktuális fogyasztási adatokat az okostelefonunkra.

A MeterPlug alkalmazás révén folyamatosan nyomon követhető, hogy a lakásban bekapcsolt vagy éppen standby módban lévő elektromos fogyasztók – a lámpák, a porszívó, vagy például az Xbox – pontosan mennyit fogyaszt. Az aktuális fogyasztási értékeken kívül az elmúlt óra, nap, hét, hónap, illetve év statisztikáit is lehet elemezni, akár szobákra lebontva, és ezek alapján meg lehet hozni a szükséges döntéseket.

A MeterPlug programozható, megadhatjuk például, hogy ha egy elektromos készülék az adott üzemmódjában egy előre beállított értéknél többet fogyaszt, akkor az ne kapjon áramot, és kapcsoljon ki teljesen. Proximity Control üzemmódban az adapter csak akkor ad áramot a rádugott fogyasztónak, ha a felhasználó az okostelefonjával felbukkan annak közelében – a maximális hatótáv harminc méter.

Az EU, UK és USA kivitelben készülő MeterPlugot elsőként a januári CES 2013 szakkiállításon tekintheti meg a nagyközönség, a forgalmazás pedig előreláthatólag áprilisban kezdődik majd. A termék ára várhatóan hatvan dollár lesz. Az ötletre az Indiegogón adakozni is lehet, eddig a kitűzött összegnak nagyjából a fele jött össze.

Tovább:
A techrovat legfrissebb hírei 
Kínában már a Galaxy Note 2-t is lemásolták
A Player férfias karácsonyi melléklete

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.