Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hat évvel ezelőtt, a konzolos generációváltás tavaszán a Nintendo törte meg elsőként a feszült csendet sokat vitatott Wii nevű gépével, jelen generáció életciklusának végéhez közeledve pedig szintén ez a japán cég dobja piacra a következő úttörőjét. A tavalyi E3-on bemutatott Wii U már megjelenési dátumot is kapott, amit a korábbi ígéreteknek megfelelően még az idei naptárban tudtunk bekarikázni. Az itt-ott elcsepegtetett információkból már kezd összeállni az egész.

Mi az a Wii U?

Ez a Nintendo újgenerációs asztali konzolja, amely a 2006-ban piacra dobott Wii nevű nagysikerű gépet követi a sorban. A Wii a legnagyobb számban eladott jelengenerációs konzol. Nagy újítása az volt, hogy elsőként rendelkezett integrált mozgásérzékelős irányítással, melyet azóta a Sony és a Microsoft is meglépett erre hivatott kiegészítők (a Playstation Move és a Kinect) segítségével. A nagy siker ellenére is meg kell jegyeznünk, hogy a Wii technikai szempontból – a mozgásérzékelést leszámítva – alig volt erősebb gép, mint a Nintendo előző asztali masinája, a Gamecube, így a játékosok joggal kérhették számon a japán cégen a generációs ugrás hiányát.

Akkor hogyan lehetett mégis ekkora siker a Wii?

A Nintendo soha nem a grafikai fejlődést vagy asztali gépeinek erejét tekintette elsődleges szempontnak a fejlesztések során. A Wii például még csak nem is HD konzol, tehát a rá készült játékok grafikája nem nagyfelbontású. A siker oka az volt, hogy a masina hatékonyan szólította meg a casual – vagyis az alkalmi játékos – réteget, valamint az árversenyben is képes volt az igazi újgenerációs konzolok (a PS3 és az X360) előtt végezni, ami a szinte elmaradottnak is nevezhető hardvert tekintve nem is csoda. A gépet megvásárló tömegek nagy részét azok a felhasználók tették ki, akik csak szerették volna az otthoni repertoárt egy modern masinával megtámogatni, így az sem meglepő, hogy egy felmérés szerint a Wii a brutális eladások ellenére is a legkevésbé használt otthoni játékgép. A Nintendo kifejezett szándéka, hogy a Wii U-val a komoly játékosokat is visszacsábítsa vásárlói közé.

A Wii U tényleg nextgennek tekinthető?

Fogas kérdés, mivel nem ismerjük a részletes technikai jellemzőit. A processzorról csak annyit tudunk, hogy dedikált AMD Radeon HD grafikus kártyával megtámogatott többmagos proci lesz, amit az IBM szállít a gyártósorra. A Nintendo jó szokásához híven nem is árult el erről sokkal többet. 2 GB RAM izzad majd a gépben, melyből az egyik gigabájt a játékra lesz elkülönítve, a másik pedig a rendszer zökkenőmentes futtatásáért felel. A gép megjelenéskor két változatban, egy 8 és egy 32 GB-os flashmeghajtóval szerelt verzióban kerül majd a boltokba, amit SD kártyával és USB-s külső tárolóval lehet majd bővíteni. A Nintendo a Wii U GamePad nevű kontrollert szánja az igazi újításnak: ez tulajdonképpen egy érintőképernyővel ellátott, tablethez hasonlító kontroller, három beépített giroszkóppal, sztereo hangszórókkal, mikrofonnal, kamerával, két analóg karral és a szokásos gombokkal.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Mindenekelőtt azt, hogy a Wii U már képes lesz nagyfelbontású játékok futtatására, tehát azok a gémerek, akik eddig még nem cserélték le a nappaliban porosodó régi tévéjüket, most már tényleg kénytelenek lesznek feltörni a malacperselyt. Megjósolni sem tudjuk azonban, hogy a nagy dérrel-dúrral beharangozott tapipados kontroller mennyit tesz majd hozzá az élményhez. A játékosok egy részét nem igazán hozza lázba az a sokat promózott feature, hogy a GamePad kvázi külön életet él; akár tévézés közben is netezhetünk, videózhatunk rajta, játék közben pedig a PS Vita kiterjesztett valóságához hasonló mutatványokra is képes, miközben természetesen a mozgásérzékeléssel is megbirkózik.

Hogy mennyire nextgen a Wii U, azt igazából a megjelenés után tudjuk majd megmondani. A konkurencia egyébként tudni véli, hogy a gép grafikai teljesítménye alig lesz izmosabb a jelenlegi generációs HD konzoloknál, amin – ismerve a Wii történetét – mi sem csodálkoznánk.

Lesz hagyományos kontroller a Wii U-hoz?

A visszafelé kompatibilitást illetően a Wii U-ra nem panaszkodhatunk. Nem csak az összes (lemezes és digitális) Wii-játékot lesz képes futtatni, de használni tudod majd vele a Wiihez vásárolt kiegészítők, kontrollerek jó részét is. Emellett a cég piacra dob egy vadonatúj kontrollert is, amit szemmel láthatólag megihletett az Xbox360 irányítója, azzal a különbséggel, hogy az analóg karok egy vonalba kerültek egymással.

Mi a helyzet a játékokkal? Milyen lesz a felhozatal?

Az a tapasztalat, hogy a Nintendók általában nem szenvednek hiányt játékokban, a saját fejlesztésű produktumok pedig (főleg a Super Mario franchise tagjai) általában hozzák a játékosok által elvárt minőséget. A cég nemrég tette közzé a megjelenés időpontjában majdan elérhető címeket, melyek között már megtalálhatóak az ősz legnagyobb durranásai is. A launch címek közül kiemelnénk a Call of Duty sorozat következő, Black Ops 2 alcímű epizódját, a tavasz nagy slágerét, a Mass Effect 3-at, a New Super Mario Bros. U-t, illetve a Wii U startjában oroszlánrészt vállaló Ubisoft két ígéretes alkotását, az Assassin’s Creed III és a ZombiU című játékokat.

A launch címek teljes listája a Nintendo közleménye szerint

 • 505 Games – Funky Barn
 • 2K Sports – NBA 2K13
 • Activision – 007 Legends, Call of Duty: Black Ops 2, Transformers Prime, WipeOut 3, Skylanders Giants, Cabela’s Dangerous Hunts 2013, Rapala Pro Bass Fishing
 • Capcom – Monster Hunter 3 Ultimate
 • D3Publisher – Rise of the Guardians: The Video Game, Ben 10: Omniverse, Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade
 • Disney Interactive – Disney Epic Mickey 2: The Power of Two
 • Electronic Arts – Mass Effect 3, Madden 13, FIFA 13
 • Frozenbyte – Trine 2: Director’s Cut
 • Gaijin Games – Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien
 • Majesco Entertainment – Zumba Fitness Core
 • Maximum Games – Jett Tailfin
 • Namco – Tekken Tag Tournament 2 Wii U Edition, Tank tank tank
 • Nintendo – Nintendo Land, New Super Mario Bros. U, Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge, SiNG Party, LEGO City: Undercover, Wii Fit U, Game & Wario, Pikmin 3, The Wonderful 101 from Platinum Games
 • SEGA – Aliens: Colonial Marines, Sonic & All–Stars Racing Transformed
 • Shin’en – Nano Assault Neo
 • Tecmo Koei – Warriors Orochi 3 Hyper
 • THQ – Darksiders II, Wheel of Fortune, Jeopardy!
 • Two Tribes – Toki Tori 2
 • Ubisoft – Assassin’s Creed III, Just Dance 4, Marvel Avengers: Battle for Earth, Rabbids Land, Sports Connection, Your Shape: Fitness Evolved 2013, ZombiU, Rayman Legends
 • Warner Bros. – Scribblenauts Unlimited, Game Party Champions, Batman: Arkham City Armored Edition

Mikor fog megjelenni a gép? Mennyibe fog kerülni?

A november 18-án esedékes amerikai premiert november 30-án követi az európai start. Ahogy arról már esett szó, két kiszerelésben érkezik a gép: a Basic csomag a gép mellett csak egy 8 GB-os merevlemezt és egy GamePadet tartalmaz, a Premium csomag pedig 32 GB-os merevlemezzel, a GamePad mellett ahhoz passzoló dokkolóval és állvánnyal, valamint Nintendo Premium előfizetéssel érkezik.

Az itthoni árakról még nincs hír, de az Egyesült Államokban a Basic kiszerelést 299, a Premiumot pedig 349 dollárért adják majd. Ismerve a Nintendo híresen blőd árpolitikáját (elborultabb pillanataikban a dollárt 1:1 árfolyamon váltják euróra), úgy tippelünk, hogy jobb helyeken sem lesz olcsóbb a Basic csomag 70–75 ezer forintnál, a drágábbik verzióért pedig 85–90 ezer forint mélységéig kell majd a zsebünkbe nyúlni.

Nem lesz ez egy kicsit drága?

A sokat idézett Michael Pachter, a Wedbush Securities elemzője szerint igen, de a cég stratégiája szerinte még ezzel együtt sem rossz. Ő úgy gondolja, hogy első körben csak a hardcore Nintendo-fanok fogják megvenni a konzolt (főleg, ha beigazolódik, hogy technikailag a gép alig fejlettebb konkurenseinél), így a Nintendo a magas árral egész egyszerűen profitot maximalizál. Amikor a kereslet alábbhagy – Pachter szerint jövőre a nyári hónapokban, de legkésőbb a karácsonyi ünnepek előtt – a cég árat fog csökkenteni. Ez egyébként abszolút beleillene a japán cég árazási stratégiájába, hiszen ugyanezt játszották el anno a 3DS-sel is. Az elemzéseket némileg árnyalja, hogy az előrendelések néhány internetes áruháznál már most nullára redukálták a rendelkezésre álló készletet.

Nézd meg a világ legjobb játékait!

(Forrás, fotó: Nintendo)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.