Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Aki új szintre szeretné emelni a mobilfotózást, aki szeret kísérletezni, és szeretne különlegesebb képeket csinálni az iPhone-jával, annak erősen ajánljuk az Olloclip objektívjeit.

Igen, az iPhone kamerája már annyira jó, hogy akár elsődleges fényképezőgépnek is használható. Egyre többen gondolják így, ez látszik a Flickr fotómegosztó oldal statisztikáiból is. Nagyon szép, ahogy az iPhone 5 átveszi az uralmat a nagy tükörreflexes gépektől.

(Forrás: Flickr.com)

Persze vitatkozhatunk a képminőségen, de kár: nem új trend, hogy point-and-shoot kamerával bár feladod a minőséget, mégis mindennél könnyebben készíthetsz fotókat bárhol és bármikor. Mivel az iPhone fotós közösség egyre csak duzzad, ezért virágzik a kiegészítők piaca is. Akinek már egy ideje leesett, hogy az iPhone nagyon is kényelmes fotómasina, és elsődleges gépként használja, annak valószínűleg már belefér, sőt kívánatos egy kis pimpelés, hogy még többet hozzon ki a telefonjából. Az eBay tele van iPhone-hoz kapható fotós olcsó kiegészítőkkel, de készülnek prémium tartozékok is. Most az Olloclip termékeit próbáltuk ki.

Az Olloclip több lencsét és hozzájuk való tokot is kínál iPhone 4 4S és 5-höz, illetve iPod Touchhoz is. Mint a legtöbb mai szuper kütyü, az Olloclip sztorija is a Kickstarteren indult, 2011-ben. A megcélzott 15 ezer dollár helyett közel 70 ezret kaptak az 1300 befektetőktől, így el tudott készülni az első lencse, amit mára tökéletessé fejlesztettek. Mi egy tokot, egy halszem és nagylátószögű, egy tele és polárszűrős objektívet kaptunk, amit tesztelhettünk egy iPhone 5-ösön.

Objektívek

Hogy legyen összehasonlítási alapunk, az első kép objektívek nélkül készült, ezt tudja az iPhone 5 alapszinten. A telefon objektíve 30 mm körüli gyújtótávolsággal rendelkezik. Egyik képen se húztunk egyébként Photoshopban, mindegyik egyenesen a telefonról érkezett.

A polárszűrős objektív nem változtat a gyújtótávon, kapunk viszont egy szűrőt az alap objektív elé. A polárszűrő lényege, hogy kiszűri a fotózott elem egyenetlen felületéről visszaverődő fényeket, csak azt engedi be, ami az optikával párhuzamosan jön. Ezzel ugyan elvesztünk némi fényt, tehát sötétebb lesz a kép, a színek viszont tisztábbak lesznek, a kontrasztok erősödnek, és eltűnnek a zavaró tükröződések.

A halszem objektívvel közel 180 fokos szögben mindent befotózhatunk. Ez az objektív nagyon torzít, de pont ez a lényege, igen vicces kompozíciók lőhetők vele.

A nagylátószögű objektív, amely egyben makrófotókra is alkalmas, kicsit szűkebb kivágást ad, mint a halszem, ezért nem torzít annyira, mégis több fér a képbe.

A teleobjektív kétszeres gyújtótávot kínál, mellyel közelebb juthatunk a fotózott elemhez.

Tok

A kívülről szimpla toknak tűnő műanyag több apró okos megoldást rejt. Az objektívek helye egy ügyes kis forgósapkával ki- és bezárható, sőt maga a sapka pont úgy helyezkedik, hogy kinyitva ráül a hangerő gombra, így a műanyag megnyomásával exponálhatunk is. A tokhoz jár egy szűkítő, amivel iPod Touch-csal is használható. Pompás megoldás az a kis kiegészítő, amelyet a tokra lehet rácsúsztatni, és a két oldalán megtaláljuk a szabvány állvány-csavarbemeneteket, így állványra is tehetjük a telefont. A szabványos vakupapucsba pedig egy nagyobb lámpát csúsztathatunk.

Összegzés

Előnyök

  • Tökéletes kidolgozottság és jó anyagok
  • Állvány- és lámpacsatlakozók a tokon
  • Variálhatóság, lehetőségek
  • Jól védő tok
  • iPod touch-szűkítő
  • Puha tároló zsákocskák

Hátrányok

  • Körülményes, több pici alkatrész
  • A csúszkás rögzítés nem a legbiztonságosabb
  • Az objektív eltakarja a vakut és a telefon bekapcsológombját is

Kinek ajánljuk?

Akiknek már kevés az iPhone, de ezt használják elsődleges gépnek, és szívesen kísérleteznének.

Ha kedvet kaptál, itt megszerezheted:
Olloclip Quick-Connect lencse iPhone 5 készülékhez
Olloclip Teleobjektív + Circular iPhone 5 polárlencse

Ha a fotó nem elég, nézegess Olloclippel készült videókat!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.