Ma már nem feltétlenül kell tükrös gépet vásárolnunk, ha remek képminőséget és fürge működést szeretnénk. Bizonyíték erre a Samsung MILC gépe.

Induljunk a kályhától, vagyis első körben tisztázzuk is gyorsan, hogy mit értünk MILC alatt. A MILC a Mirrorless Interchangeable Lens Camera angol szavak rövidítéséből jött létre, magyarul pedig körülbelül annyit tesz, hogy tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgép. A MILC-mánia lényege, hogy a gyártók elhagyják a mára már sok esetben csak nyűgöt jelentő tükröt, és ily módon rendkívül kompakt formában kínálnak olyan fényképezőgépeket, melyek a tükörreflexes gépekhez hasonló képminőséggel és sebességgel kecsegtetnek. A világ első ilyen fényképezőgépe a 2008 őszén debütált Panasonic Lumix DMC–G1 volt, az azóta eltelt időkben pedig rengeteg gyártó dobott piacra hasonló készülékeket.

NX-széria

A Samsung 2010 elején, tehát mintegy másfél évvel az úttörő Panasonic után jelentette be első MILC modelljét. A Samsung NX10 volt a világ első olyan tükör nélküli, cserélhető objektíves, APS–C, tehát igen korrekt méretű szenzorral szerelt fényképezőgépe: a vásárlók 14 megapixeles felbontást, RAW támogatást, 720p HD videofelvevőt és háromcolos AMOLED kijelzőt kaptak a pénzükért. Az NX10-et követően aztán szépen sorban egymás után érkeztek a Samsung NX-sorozatú gépei, így ma már összesen tizenegy ilyen modellje van a gyártónak, melynek kínálatában ugyancsak tizenegy NX-objektív lelhető fel, ezenkívül pedig külsős gyártók is készítenek NX-bajonettes objektíveket.

NX1000

A dél-koreai gyártó a MILC felsőkategóriában legutóbb az NX20-at állította hadrendbe, mellyel párhuzamosan azonban egy sokkal szélesebb rétegek számára szánt újdonság, az NX1000 is felbukkant a piacon. Az NX1000-et kifejezetten úgy alakította ki és úgy árazta be a Samsung, hogy az minden tekintetben meg tudjon felelni a közízlésnek, és a MILC-szektorban tovább öregbítse a gyártó hírnevét. Az újdonság egy meglepően kompakt kialakítású, divatos megjelenésű és igen nagy tudású fényképezőgép, mely elérhető áron kínál remek minőséget.

Dizájn

Hozzánk egy hófehér színben pompázó példány érkezett, de természetesen konzervatívabb fekete változatban is kapható, a pink szépségről már nem is beszélve. A 114x62,5x37,5 milliméteres NX1000 alig 222 grammot nyom a mérlegen, vagyis jelentősen kisebb és könnyebb még a legkompaktabb tükörreflexes fényképezőgépeknél is.

Ily módon egy könnyű kis séta vagy kirándulás előtt már fel sem merül bennünk a kérdés, magunkkal vigyük-e a fényképezőgépünket, hiszen az NX1000 kevés helyet foglal és a nyakunkat is alig húzza. A matt, érdes és még érdesebb felületekkel burkolt gép ergonómiája jól eltalált, de persze olyan korrekt, férfias fogásról azért ne álmodjunk, amilyet egy DSLR-től kapunk.

Felépítés

Míg a bal oldal teljesen csupasz, addig jobb oldalt egy kihajtható kis ajtót helyeztek el a tervezők, ami mögött egy microUSB és egy microHDMI csatlakozó aljzat rejtőzik. Az integrált vaku a helytakarékosság jegyében bizony lemaradt, a szabványos vakupapucsról viszont szerencsére nem feledkezett meg a Samsung. Ebbe tudjuk becsúsztatni a gyári alapcsomag részét képező miniatűr külső vakut (SEF8A), illetve az opciós elektronikus képkeresőt.

Ugyancsak felül kapott helyet az elforgatható bekapcsológomb, ellenben zoom gombot ne nagyon keressünk, hiszen ezúttal ugyebár magukon az objektíveken tudunk zoomolni, hagyományos módon manuális tekergetéssel.

Kezelhetőség

Mivel a rendelkezésre álló felület nem túl nagy, nem szabad meglepődni azon, hogy a vártnál talán némileg kevesebb kezelőszervnek jutott hely, dedikált ISO-gombról például ne is álmodjunk. A felső tárcsán tízféle üzemmód közül lehet választani, melyek közül a Smart Auto 2.0 nevezetű intelligens automatika tizenhat fénykép-, illetve négy videoüzemmódból választja ki az éppen leginkább megfelelőt. A kísérletező kedvűek számára ott a zársebesség- illetve rekesz előválasztási lehetőség, a haladók pedig kiélvezhetik a teljesen manuális üzemmód minden előnyét. A hátoldal jobb felső szekciójába került a videofelvevő gombja, melynek révén bármikor könnyen elindíthatunk egy gyors felvételt.

Kijelző, akkumulátor

Míg az NX20-asnak mozgatható OLEDje van, jelen tesztalanyunkon egy fix TFT LCD teljesít szolgálatot. A háromcolos képátló ugyan jelentősen elmarad a Galaxy Camera-féle 4,8 colos mérettől, de a hétköznapi gyakorlat során tökéletesen elegendőnek bizonyul, ahogy a 921 ezer szubpixeles (640x480 képpont) felbontásra sem lehet egyetlen rossz szavunk sem. A kijelző képe még erős napsütésben is jól látható, van automatikus fényerő-szabályozás, érintőkijelzős kezelhetőséget viszont nem kapunk.

Az alsó élen behelyezhető lítium-ion akkumulátor 1030 mAh kapacitású, és a CIPA-szabvány szerint egy feltöltéssel mintegy 320 felvétel elkészítését teszi lehetővé. Nem rossz, nem rossz, de azért egy DSLR-rel ennél azért jóval több fotó lőhető.

Felbontás, képminőség

Az APS–C méretű, vagyis a mikro négyharmados szenzoroknál nagyobb méretű CMOS képérzékelő 21,6 millió képpontos, az effektív felbontás pedig 20,3 megapixel. A legnagyobb választható fotófelbontás 5472x3648 pixel, a képminőség három fokozatban állítható, és természetesen nemcsak JPEG, hanem akár RAW formátum is választható. (A legnagyobb felbontásos tesztkép itt és itt látható.)

A Supersonic drive pormentesítés mellett említést érdemel a 8 fps sebességű sorozatfelvevő, illetve az ISO100 és ISO12800 között állítható fényérzékenység. Kellemes meglepetés, hogy ISO800-ig egészen alacsony a képzaj, illetve akár ISO1600, de még ISO3200 mellett is remek minőségben fotózhatunk. A felvételek átlagosan 6–8 MB méretűek a legjobb minőség mellett, ezenkívül pedig MPO formátumú 3D-fotókat is készíthetünk.

Objektív

Az alapcsomagban egy 20–50 milliméteres (31–77 mm) fókusztávolsággal rendelkező kompakt kis objektív található, melynek kapcsán rögtön az elején nem árt tisztázni, hogy optikai képstabilizátor sajnos nincs benne, de adott esetben persze bekapcsolható az OIS funkció a gépen. Az f3,5–5,6-os fényerejű objektív 2,5x-es optikai nagyításra képes, vagyis esetében egy teljesen átlagos alapzoomhoz van szerencsénk.

Az oldalt található iFn gomb rendkívül hasznos dolog, segítségével roppant egyszerűen elérhetők például a zársebesség-, rekesz-, fehéregyensúly- vagy éppen ISO-beállítások. A közepes sebességű autofókusz egyszeres és folyamatos lehet, illetve manuálisan is fókuszálhatunk, a fénymérés pedig átlagoló, középre súlyozott, illetve pontszerű lehet.

Egyebek

A videofelvevő természetesen simán megugorja a manapság már abszolút elvárható Full HD-szintet. Az 1920x1080 pixeles felbontású mozgóképek MP4 formátumúak, és 13,5 Mbit/s-os bitrátával valamint sztereó hangsávval rendelkeznek. Az elkészült fotók illetve videók rendkívül egyszerűen, akár vezeték nélküli formában is továbbíthatók, de például a Galaxy Camerában lévő SIM-kártyás mobilnetről ezúttal le kell mondanunk.

Van viszont remek wifi adatátvitel, mely számos különböző célra használható. A felvételek néhány gombnyomással elküldhetők e-mailben, feltölthetők a Skydrive-ra, a Facebookra, a Picasára vagy a YouTube-ra, illetve akár egy okostelefonra is pillanatok alatt átpattinthatók. A Remote Viewfinder feature lehetőséget ad arra, hogy a telefon kijelzőjén megjelenítsük a fényképezőgép által látott élőképet, illetve hogy a mobilon állítsuk be a fényképezőgép egyes funkcióit. 

Verdikt

Az SD-memóriakártyára dolgozó Samsung NX1000 remek választás lehet azoknak, akik egyszerűen nem hajlandóak megbarátkozni a DSLR fényképezőgépek hatalmas méretével és tömegével, és relatíve kedvező áron szeretnének vásárolni egy belépőszintű, de korrekt minőségű MILC készüléket.

A teszt írásakor mintegy 120 ezer forintos áron kapható a 20–50 milliméteres objektívvel szerelt Samsung NX1000, ami persze még mindig nem kevés pénz, főleg annak ismeretében, hogy ma már akár 100 ezer forintért is kapható low-end DSLR. Az NX1000 divatos formájú, nagyon kompakt és remek képminőségű MILC fényképezőgép, fejlett vezeték nélküli adatátvitellel, igaz beépített EVF és vaku nélkül, illetve nem túl hosszú üzemidővel. Amennyiben ennél nagyobb tudású Samsung MILC-re vágyunk, érdemes lehet néhány pillantást vetni az NX210-re vagy NX20-ra, melyek viszont már 200 ezer forint magasságában versenyeznek, illetve szóba jöhet még a vadonatúj NX300 is.

(A szerző saját fotói.)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon