Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Canonical, az Ubuntu operációs rendszert fejlesztő brigád, komoly fejlesztéssel készül az idei Barcelonai Mobile World Congress rendezvényre, ugyanis egy tökéletesen működő és teljes funkcionalitású Linux oprendszerrel álltak elő Android telefonokra.

Az okostelefonok a legtöbb esetben mindent tudnak, amire egy átlag, digitális életet élő felhasználónak csak szüksége lehet. Folyamatos online élet, Facebook, Foursquare és egyéb közösségi szolgáltatások, zenehallgatás, némi játék és természetesen a szokásos mobilkommunikációs csatornák. Ez elég is, egyrészt mert erre szocializáltak minket a gyártók, szolgáltatók, másrészt meg így is fényévekkel előrébb vagyunk a mobiltechnológiában, mint három-négy éve. De mi van, ha esetleg asztali PC szintű feladatokra van szükségünk? Hosszabb szövegek, táblázatok, urambocsá’ prezentáció készítésére még egy tablet is alkalmatlan, nemhogy egy telefon.

És akkor jönnek a srácok a Canonicaltól és lefejlesztik az Ubunut Androidra. Nincs hekkelés, nincs törés, nincs semmiféle Androidos nem kívánt piszkálás, csak egy decens és teljes értékű asztali oprendszer. Persze, persze. Az Android is Linux alapokon nyugszik, így azt gondolnánk, hogy egyszerű a dolog. Pedig nem, hiszen bár az alapok hasonlóak, az Android azért egy rendesen kicsavart Linux, rengeteg Java kóddal. De nekik sikerült, ráadásul a dolog messze jobban működik, mint ahogy azt elsőre gondoltuk volna. Egyrészt az Android és az Ubuntu rendszer képes szimultán, egymás mellett futni és minden adatot, a kontaktoktól az sms-eken át, a fotókig, videókig mindent látunk ugyanúgy az asztali gépekre szánt oprendszer alatt, mintha csak a telefon Android operációs rendszerét használnánk. A munka egy dolog, de ahogy a mellékelt videón is látszik, jócskán felturbózott multimédia funkciókat csiholhatunk így ki telefonunkból, úgy, hogy a biztonság kedvéért azért egy notebook is lapul a zsebünkben. Ráadásul ehhez nem is kell majd speciális Androidos készülék, bár azért nem fut minden hardveren.

Amennyiben azonban van egy olyan kétmagos processzorral szerelt telefonod, amely képes USB-s perifériákat kezelni (egér, billentyűzet, pendrive stb.) és a monitor csatlakoztatásához szükséges HDMI csatlakozót sem nélkülözöd, akkor gyakorlatilag nem lesz akadálya annak, hogy Ubuntut rakj a telefonodra. Az Androidos Ubuntut a jövő héten kezdődő Barcelonai Mobile World Congress világkiállításon mutatják be hivatalosan, ahol a player.hu és képviselteti magát, így ha időnk engedi, biztosan tüzetesebben is megnézzük hogyan varázsolhatunk notebookot a mobilunkból.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.