Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mi az, ami összeköti MacGyvert a New York-i Modern Művészetek Múzeumával? Nem is olyan egyértelmű a válasz, ugye? A helyes megfejtés: a Victorinox zsebkés. Cikkünkből megismerheted a svájci cég múltját, és fényt deríthetsz a titokzatos kapocsra.

A mai Victorinox cég elődjét egy svájci késes, Karl Elsener alapította 1884-ben, Schwyz-Ibach városában. Elsener felmenői sok generáción keresztül rövidáru-kereskedelemből éltek, ő azonban felhagyott a hagyományokkal, és kitanulta a késes mesterséget. Gyakornoki éveit Franciaországban és Németországban töltötte, ahol sebészeti minőségű eszközök és borotvák készítésére specializálódott. 1884-ben egy vízimalmot alakított át és használt műhelyéül, számos munkafolyamatban a víz energiáját felhasználva.

Az 1880-as években a Svájci Hadsereg elkezdte felszerelni a katonáit összecsukható zsebkéssel, amely az alapvető funkcióján kívül nem csak az akkoriban használt szolgálati fegyver szét- és összeszereléséhez volt elengedhetetlen (a Schmidt–Rubin M1889 lőfegyvernél ezeket a folyamatokat csak csavarhúzóval lehetett megoldani), hanem konzervek felnyitásánál is hasznosnak bizonyult. A kés első verziója (Modell 1890) tartalmazott már pengét, csavarhúzót, konzervnyitót és lyukasztót. Akkoriban egyetlen svájci késes cég sem rendelkezett elegendő kapacitással a megrendelt 15 ezer darab zsebkés legyártására, így a munkát egy német vállalat kapta meg (Solingen városban – ismerős, ugye?).

Egy rugó –  kétszer annyi funkció

1891-ben az addig sebészeti eszközöket készítő Elsener átvette a kés gyártását, de nem volt megelégedve az eredeti modellel, ezért nekilátott a továbbfejlesztésének. Hamarosan sikerült megoldást találnia arra, hogy a markolat mindkét oldalába illeszthessen eszközt, azokat egyetlen rugóval összefogva, amely akkoriban igazi innovációnak számított. Ezzel a kis trükkel dupla annyi funkciót tudott egyetlen késbe sűríteni, mint azelőtt: egy kisebb penge és egy dugóhúzó is a bicska részét képezte már. 1897-ben a kést Svájci Tiszti és Katonai Sportkés néven szabadalmaztatta, ugyanakkor a hadseregtől nem érkezett megrendelés az új eszközre.

Eközben Elsener műhelyében lankadatlanul folyt az eredeti zsebkés gyártása, amely 1893-ig csak az ő privilégiuma volt. Abban az évben azonban egy másik svájci cég (a későbbi Wenger) is elkezdte gyártani ugyanezt a terméket. Azért, hogy megelőzze a regionális kivételezést (és lejjebb szorítsa az árakat), 1908-ban a svájci kormány elfelezte a megrendeléseket Elsener cége és a Wenger között. Közös megállapodás alapján a Wenger valódi svájci tiszti zsebkésként reklámozhatta a termékeit, míg a (későbbi) Victorinox az eredeti svájci tiszti zsebkés szlogent használhatta, miközben mindketten a hadsereg hivatalos beszállítói voltak. A két cég közötti versengés egészen 2005-ig tartott, amikor a Victorinox felvásárolta a Wengert, de mindkét márkanevet megtartotta.

És hogy honnan származik a Victorinox név? 1909-ben elhunyt Elsener édesanyja (Victoria Elsener-Ott), az ő emlékére nevezte el a cégét még abban az évben Victoriának. 1921-ben a vállalat átállt a pengék rozsdamentes acélból történő gyártására, innen származik az inox név. Az Victoria és az inox összeillesztéséből alakult ki a Victorinox név.

Schweizer Offiziersmesser, angolul

A céget a második világháború után Victorinox-termékekkel hazatérő amerikai katonák tették világhírűvé. Ezután az amerikai hadsereg, a haditengerészet és a légierő nagy mennyiséget vásárolt a zsebkésből katonái és tisztjei részére. Ők alkották meg az azóta fogalommá vált Swiss Army Knife kifejezést is (egyszerűen azért, mert nem tudták kimondani a Schweizer Offiziersmessert).

A svájci bicskák azóta töretlen népszerűségnek örvendenek, szinte már szinonimái a sokoldalúságnak és megbízhatóságnak (gondoljunk csak a hasonló névvel megjelent okostelefon-alkalmazásokra). Az eredeti zsebkésnek számos verziója született, mindegyik más-más eszközkészlettel. A SwissChamp XLT, a jelenlegi legnagyobb modell 44 különböző funkciót tömörít magába.

Olló, óra, parfüm

A Victorinox az évek során folyamatosan bővítette a termékpalettáját. A bicskákhoz közel álló konyhai kések és ollók világába hamar betörtek, az 1989-ben bemutatott Victorinox órák pedig a vártnál sokkal nagyobb sikert arattak. A svájci cég a profiljához nem feltétlenül kapcsolható területeken is megjelent: kínálnak táskákat üzletembereknek és utazóknak egyaránt, valamint ruhakollekciójukkal szinte hiány nélkül feltölthető egy egész ruhatár. Az, aki svájci illatokkal szeretne hódítani, a Victorinox parfümjei között biztosan megtalálja a neki valót.

Mi bizonyíthatná jobban a svájci cég sikerét, mint az, hogy Victorinox bicskák jártak már az űrben is: része az űrhajósok alapfelszerelésének. A New York-i Modern Művészetek Múzeumában 1896 óta folyamatosan megtekinthető az akkori legsokoldalúbb, 24 funkciós Champion zsebkés. A MacGyver című sorozatban Angus MacGyver állandó segítője egy Victorinox bicska, amely segítségével főhősünk könnyedén varázsol egy csavarból és két műanyag palackból egy traktort.

Végül: gondolkodtál már rajta, miért piros színűek az alapmodellek? Állítólag azért, hogy könnyebben láthatóak legyenek a hóban...

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A techrovathoz
A iPad mini, Surface, WP8 és Google-meglepetéshez

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.