Az Apple gurujának titkát sokan sokféleképpen próbálták megfejteni, a megoldás felé vezető úton a most következő gondolkodók relatíve messzire jutottak.

C. Gallo: Steve Jobs, az innováció mestere

Carmine Gallo igazi Jobs-specialista, aki fáradhatatlanul kutatja az Apple egykori vezérének titkát. Nem egy életrajzi műről beszélünk tehát, hanem egy klasszikus amerikai business guide-ról. Világosan felépített szerkezet, egyszerű nyelvezet, de közben a műnek mégis sikerül összetettnek és hasznosnak maradnia az első oldaltól a tartalomjegyzékig.
Mit tudnánk elérni az üzleti életben megfelelő rálátással és inspirációval? Milyen magasságokba repülne a karrierünk, ha Steve Jobs segítené a döntéseinket? Mit tenne helyünkben Steve? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ Gallo, és az esetek döntő többségében sikerül kielégítő válasszal előrukkolnia.

Persze nincs olyan könyv, amely segítségével Steve Jobs-szá válhatnánk, mert ha így lenne, akkor mindenki alapítana egy Apple-t, és senki sem akarna adóellenőr vagy taxisofőr lenni. Ennek ellenére a szerző használható pontokkal vázolja fel azokat az irányelveket, amelyek Jobs innovatív gondolkodásának alapját jelentették. Hasznos kézikönyv, ha szeretnénk saját életünket, munkához való viszonyunkat a szokásostól kissé eltérő szemszögből szemrevételezni, és mindezt úgy, hogy cinikus európaiakként nem szisszenünk fel tengerentúli barátaink just do it-mentalitású attitűdjén.

Walter Isaacson: Steve Jobs

Walter Isaacson könyve kétségtelenül „a” Steve Jobs életrajzként vonult be a történelembe. Ahogy az a kultikus művek esetében lenni szokott, már a könyv megszületéséhez is számos érdekesség kapcsolódik. A rákkal küzdő Jobs – aki személyesen kérte fel a szerzőt a könyv megírására – több mint negyven alkalommal adott interjút Isaacsonnak, és minden egyes alkalommal kegyetlen őszinteséggel beszélt életről, pályájáról, munkatársairól. Isaacson ezenkívül több mint száz interjút készített családtagokkal, barátokkal, ellenségekkel, versenytársakkal és kollégákkal, így meglehetősen komplex és helyenként sokkoló képet kapunk a technológiai forradalom egyik legizgalmasabb alakjáról.

Rengeteg olyan drámai részletre bukkanhatunk a könyvben, ami valószínűleg sokáig elkíséri még az olvasót – amikor a kórházban, leszedált állapotban fekvő Jobs letépi magáról az oxigénmaszkot, mivel az nem elég dizájnos, és másikat követel, egészen dermesztő –, de a biográfia tele van hasonlóképpen megdöbbentő történetekkel. Isaacson műve nem csak Apple- vagy tech-rajongóknak ajánlott, hanem tulajdonképpen bárkinek, ugyanis nagyon ritkán pillanthat bele olvasó ilyen mélységben egy olyan ember életébe, aki – Barack Obama szavaival élve – megváltoztatta, ahogyan a világot látjuk.

C. Gallo: Steve Jobs, a prezentáció mestere

Steve Jobs és keynote ¬ előadás ¬ szavakat keresőbe bepötyögve közel hatmillió találatot kapunk, ékes bizonyítékul annak, hogy az Apple-guru és a prezentáció fogalma szinte összeforrtak az évtizedek alatt. A civilben pr-igazgatóként dolgozó Gallo darabokra szedte Jobs előadásait, hogy megfejtse, mitől voltak annyira sikeresek és hatékonyak, mégpedig azzal a céllal, hogy az olvasóból is jobb előadó váljon.

A prezentáció mesterének titkát nehéz megfejteni, vagy a megfejtés birtokában alkalmazni azt, az előadásaival viszont sokkal könnyebb dolgunk van. Gallo valóban kutatói intenzitással elemzi és adja át a sikeres prezentáció alapjait, ezért ha munkakörünkbe beletartozik, hogy kisebb-nagyobb csoportok előtt előadásokat tartsunk, akkor ez a mű mindenképpen a hasznunkra válhat.

A Steve Jobs, a prezentáció mestere című könyv segítségével a szinte a kezünkben tarthatunk bármely hallgatóságot, tömören és egyértelműen átadhatjuk a nekik szánt üzenetet, meggyőzhetjük őket termékünk, szolgáltatásunk értékeiről, vagy ötleteink mellé állíthatjuk őket – egyszerűbben és hatásosabban, mint az valaha gondoltuk volna. Sőt, leseperhetjük a konkurenciát, a lehetséges vevőket tényleges vevőkké tehetjük, a tényleges vevőket pedig rajongókká változtathatjuk – állítja a könyv fülszövege. Hogyan máshogy is fogalmazhatna egy könyv, amely a sikeres, meggyőző kommunikáció alapjait próbálja megismertetni velünk?

Leander Kahney: Steve Jobs agyában

Magyar fordítása sajnos nem jelent meg, és tudjuk, hogy nem teljesen fair egy idegen nyelvű könyvet ajánlani, Leander Kahney Steve agyában (Inside Steve’s brain) című könyve viszont olyan alkotás, amelyet a téma iránt érdeklődőknek mindenképpen ajánlatos elolvasni. Kahney remek érzékkel és intenzív stílusban mutatja be az Apple mögött meghúzódó folyamatokat, különösen fókuszálva a techno-erőmű iPod és iTunes korszakára. Hogy elkerüljük a félreértéseket: az elemző munka természetesen Steve Jobs története, aki a szerző szerint szinte egy személyben felelős az Apple sikereiért.

Kahney demisztifikálja a Jobs körül kialakult mítoszokat, előtérbe helyezve azt a zseniális stratégát, akit döntései, vállalatvezetési módszerei miatt az évszázad CEO-jaként, azaz vezérigazgatójaként szokás emlegetni.

Bár többségünk nem fog nemzetközi óriáscégeket vezetni, a könyv mégis hasznos lehet akár egyszerű vállalkozóknak is, Jobs business mentalitása ugyanis rendkívül tanulságos, annak ellenére, hogy számtalanszor hozott meg olyan lépéseket, amelyeket tanácsadók nyilvánvalóan üzleti öngyilkosságnak könyveltek volna el. A szakadék szélén álló Apple comebackjét levezénylő Jobs csak a cég újrafazonírozásával olyat húzott, ami már egymagában halhatatlanságot biztosított volna sokaknak, noha a sokoldalú, öntörvényű figura életútjából ez mindössze egy fejezet.

Nagyszerű olvasmány, tökéletes bizonyítéka annak, hogy akár egy számítógépeket gyártó cégről és annak vezetőjéről szóló tényirodalmi munka is lehet olyan izgalmas, akár egy krimi.

Steve Jobs-nap a Playeren:
Létezik Apple Steve Jobs nélkül? – Az elmúlt év hibái és sikerei 
Steve Jobs meghalt, de hamarosan újjászületik 
Tíz dolog, amit nem tudtál Steve Jobsról – Infografika 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Örülünk, hogy ez a lány fürdőruhamárkát alapított

Átalakul a hulladékrendszer: hova dobjuk mostantól a leggyakoribb szeméttípusokat?

További cikkeink a témában