Magyarország a leginkább sújtott országok között szerepel.

Nyomasztó számok az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentésében: a finomrészecske-szennyeződés 2014-ben 399 ezer ember haláláért volt felelős az Európai Unióban. Szörnyű, mégis van pozitív vonatkozása is: ez nyolc százalékkal kevesebb, mint az egy évvel azelőtti adat. A levegő minősége javuló, de még mindig sok a teendő.

Arányaiban messze Bulgáriában regisztrálták a légszennyezettség miatti legtöbb korai halálozást, de a leginkább sújtott országok között van Lengyelország mellett Magyarország is. A legkevésbé érintett két ország Írország és Svédország. Az adatok az uniós tagországok többségében javultak 2013-hoz képest, romlást Cipruson, Dániában, Észtországban, Finnországban, Lettországban, Litvániában és Svédországban mértek.

Az Európai Unió által megszabott légszennyezettségi határértékeket a huszonnyolc tagállam közül huszonkettőben átlépték.

"Bátor döntésekkel, illetve a tisztább közlekedésbe, energiatermelésbe és mezőgazdaságba való okos beruházásokkal egyszerre mérsékelhetnénk a légszennyezettséget, és javíthatnánk az életminőségünket" – mondta Hans Bruyninckx, az EEA igazgatója.

És ezt olvastad már?
Így nyerhetsz ivóvizet a tengerből egy palack és egy üdítősdoboz segítségével