Horribilis mennyiségű műanyagot találtak egy bálnában, amely Európában vetődött partra
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy nemzetközi kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy a nagy testű szűrögetőkre mekkora veszélyt jelenthetnek a modern kor egyik legnagyobb környezetvédelmi problémáját jelentő mikroszemcse-szennyezések. A tudósoknak az volt a tippjük, hogy ez a fajta szennyeződés tovább csökkentheti a nagy tengeri planktonevők számát, ám a kockázatokat eddig még alaposabban nem vizsgálták meg.

A szűrögetők több száz köbméter tengervizet nyelnek le naponta, hogy kiszűrjék belőle az élelmüket, eközben műanyag mikroszemcséket is visznek be a szervezetükbe, melyek mérete – mivel 5 milliméternél kisebb – sok planktonfajéhoz hasonlít. Korábbi tanulmányok a cetcápák és a barázdásbálnák szervezetében mutattak ki olyan mérgeket, amelyek a műanyagokból származhatnak.

– emelte ki Maria Fossi, a Sienai Egyetem kutatója, a cetcápákat és a barázdásbálnákat vizsgáló tanulmány egyik szerzője; ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a lehetséges veszélyek közé tartozik továbbá a csökkent tápanyagfelvétel és az emésztőrendszer sérülése is.

A rájákat is veszélyezteti a rengeteg mikroműanyag

Egy Ausztráliában elpusztult bálnából pedig 30 teljes műanyagszatyrot és 6 négyzetméter műanyag fóliát szedtek ki. Ezek pedig annyira súlyos adatok, hogy alapjaiban változtathatják meg a műanyagproblémáról alkotott szemléletünket. További gondot jelent, hogy számos cápa-, rája- és bálnafaj a kihalás szélén áll, például a cetcápa a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel.

Ez is érdekelhet:

(forrás: The Guardian, BBC, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.