Több tervük is van a műanyagpalackok kiváltására.

2018-ban hirdette ki a Coca-Cola a Hulladékmentes Világ stratégiáját, többek között vállalták, hogy

2025-ig 100 százalékban újrahasznosíthatóvá teszi csomagolóanyagait, 2030-ig pedig a felhasznált csomagolóanyagok 100 százalékának megfelelő mennyiséget hasznosít újra.

Ezenkívül a cég együttműködik a dán Paboco papírpalackgyártó startuppal. A Paboco célja, hogy a világon elsőként olyan, teljesen bioalapú és újrahasznosítható papírpalackot hozzon létre, amely szénsavas és szénsavmentes üdítők, szépségápolási cikkek és más mindennapos fogyasztói termékek csomagolásaként is szolgálhat.

Az első generációs papírpalack egyelőre külső rétegéhez használ újrahasznosítható papírt, ami biztosítja a palack szerkezeti erejét és struktúráját, a belső bevonat úgy csatlakozik hozzá, hogy szét lehessen választani a két réteget, lehetővé téve az újrahasznosítást. A következő lépés a nagyüzemi gyártás kialakítása, illetve annak elérése, hogy

a palack belső rétege is bioalapú legyen, hogy ha a környezetbe kerül, ártalmatlanul lebomolhasson.

Nem csak papír, újraműanyag is

A papírkoncepció mellett másik kísérleti palackon is dolgoznak: 300 darab olyan palackot készítettek, amelyek 25%-ban a Földközi-tengerből és a tengerpartról begyűjtött, majd újrahasznosított műanyagot tartalmaznak. A mintadarabok az első olyan műanyagpalackok a világon, amelyeket tengeri hulladék felhasználásával hasznosítottak újra, részben olyan, gyengébb minőségű vagy színezett műanyagokból, amelyeket korábban nem lehetett újrahasznosítani. A tervek szerint a technológiát már 2020-tól több palacknál fel akarják használni.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Hogyan küzdenek a városok a hőséggel?